Konferencija za medije Narodnog pozorišta Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

Ovo je najvažnija predstava u mom životu, u pitanju je pogolem komad, sa dosta likova i dešavanja. Prisustvovaćete dramskoj predstavi sa ansamblom koji broji 60 izvođača na sceni. Stvarno nisam siguran da bi to moglo da se izvede bilo gde osim u Narodnom pozorištu u Beogradu. Imali smo mnogo razumevanja i entuzijazma jer bez toga se ova drama se nije mogla postaviti, rekao je na konferenciji za medije Siniša Kovačević o svojoj drami „Godine vrana“ koju režira u nacionalnom teatru.

Premijere su zakazane za subotu 12. i nedelju 13. marta u 19. 30 časova na Velikoj sceni.

– Ovaj komad smatram veoma važnim jer je autor u svom kreativnom trajanju već imao jednu predstavu koja je dugovečna i siguran sam da će i ovo delo biti takvo jer je izuzetno. Radujem se što su kapaciteti našeg teatra iskorišćeni maksimalno – rekao je Svetislav Bule Goncić, v. d. direktora NP.

Direktorka Drame NP Molina Udovički Fotez istakla je da ovo može samo Narodno pozorište jer je reč o projektu koji je imao logistiku cele kuće.

– Davno nije rađena takva ansambl predstava. U pitanju je epoha i nešto što smo dugo čekali a nije u dramskoj niti u drugoj literaturi često obrađivana tema a plus je zanimljivo što je priča koncentrisana na sudbinu žena u okupacijskim godinama kada su od muškog sveta ostali samo stari i deca – kazala je Udovički Fotez i našalila se da reditelj dobro poznaje pisca i da ga je domaštao, pa će i vrane biti vidljive na sceni na neobičan način kakav nije viđen u našim pozorištima.

Siniša Kovačević i Sonja Kolačarić Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

Siniša Kovačević je objasnio da se danas mnogo snima, i televizije Mladenovac i Lapovo imaju svoje produkcije, te su zato napravili dve ravnopravne glumačke podele.

– Ono što je zanimljivo jeste da sam „Godine vrana“ prvo napisao kao dramu, a kako se umorila od čekanja u fioci, prerasla je u roman. Tako je njena sudbina imala obrnut put i sada smo romansirali dramu. Ali, vremenom je dobila na kvalitetu. I ne pamtim da je u poslednjih 30 godina nastao bolji i kvalitetniji komad – naglasio je Kovačević.

Glumica Kalina Kovačević, koja igra u obe podele, navela je da su radili sa lakoćom predstavu, i da su se svi uklopili od najmlađih do glumačkih velikana. Sonja Kolačarić je istakla da je ovo drugi put da sarađaje sa Sinišom i da ima privilegiju što izgovara tekst jednog savremenog pisca i da veruje da će se i ova predstava igrati dugo kao i „Veli drama“.

Kalina Kovačević Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

To isto očekuje i Aleksandar Srećković Kubura kojem je ovo prvi put da glumi u nekom Kovačevićevom delu.

– Prijatan i kreativan naboj pisca, sa kojim smo se nemušto dobro sporazumevali i podržavali, doprineli su krajnjem rezultatu. I moram da dodam da su posebnu boju predstavi dali plesači koji su potpuno divno iznenađenje i siguran sam da ćemo ostaviti divan utisak na publiku – Srećković.

Branislav Tomašević je dodao da je imao sreće da sa Sinišom Kovačevićem, najvećim srpskim živim piscem po njegovom mišljenju, radi skoro sve što je on napisao u poslednjih 20 godina i da je na to izuzetno ponosan.

Petar Strugar je otkrio da prvi put radi predstavu u Narodnom pozorištu i da mu je velika čast što je dobio poziv da odigra jednu veliku ulogu i ta je to za njega ogroman zalogaj, i da je zahvalan ansamblu što su ga kao guštera lepo primili.

Petar Strugar Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

U glumačkoj podeli su Kalina Kovačević (Julija Kavran), Aleksandar Srećković/ Branislav Tomašević (Alojz Kavran), Vuk Kostić/ Petar Strugar (Živojin Rajić), Ljiljana Blagojević (Katica Rajić), Sonja Kolačarić (Ljubinka Rajić), Hadži Nenad Maričić/ Bojan Krivokapić (Mijat Tamnavac), Miodrag Krivokapić (Bata Duša), Vladan Gajović (Vojvoda Petar Bojović), Lepomir Ivković (General Sedlarević)… Kao i legende Hadži Petar Božović (Pekar), Tanasije Uzunović (Kralj Petar), Boško Puletić (Moša Kumandi).

U ansamblu su i Dragan Nikolić (Eugen Doležal), Miloš Đorđević (Hašim), Nemanja Stamatović (Leon Drobnik), Uroš Urošević (Želimir Petras), Dušan Matejić (Karl Menige), Dragan Sekulić (Milan Rakić), Predrag Miletić (Konobar Vlada), Boško Puletić (Moša Kumandi), Tanasije Uzunović (Kralj Petar), Darko Tomović (Arčibald Rajs), Brankica Zorić Vasović (Melanija), Hadži Petar Božović (Pekar).

U podeli su i deca, uzrasta od pet do osam godina, Viktor Mustajbašić (Bogdan), Gavrilo Ivanković (Svetozar) i Anđelija Filipović (Dunja).

Dramaturg je Danka Sekulović, a u umetničkom timu su i Geroslav Zarić (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), kompozitori su Borislav Dugić i Vladimir Petričević, Isidora Stanišić (koreograf) i Radovan Knežević (scenski govor).

Reprize su 14. i 15. marta.

Bonus video: Aja Jung – najava Festivala igre 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar