Martovski festival, plakat
Foto: Promo

Kratki animirani film "Kad oružje govori" Borislava Šajtinca doživeće svetsku premijeru na otvaranju Martovskog festivala 19. aprila u Beogradu, saopštili su organizatori.

Šestominutni animirani film „Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019) biće prikazan na otvaranju 67/68. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Velikoj sali Doma omladine Beograda, navode organizatori, a autor svoje ostvarenje kratko opisuje rečima: „Kada nema više šta da se kaže, oružje počinje da govori“.

Borislav Šajtinac (74), rođen je u Melencima kod Zrenjanina, živi i radi u Parizu, a debitovao je u animiranom filmu 1969. godine ostvarenjem „Izvor života”, snimljenim u saradnji sa čuvenim Nikolom Majdakom. Usledio je njegov prvi samostalni, eksperimentalni film „Analiza”, a zatim i animirani „Nije ptica sve što leti” iz 1970. godine, koji potpisuje kao scenarista, animator i reditelj. Njegovi filmovi su osvojili brojne nagrade na prestižnim domaćim i inostranim festivalima, a priznat je širom sveta kao inovativan animator, grafički virtuoz, stručnjak za efektnu političku satiru i crni humor.

Na 57. Martovskom festivalu dobio je nagradu za životno delo, a 2016. i Zlatnu plaketu Beograda za animirani film „Politika”, kao najbolji u međunarodnoj kratkometražnoj selekciji smotre. Njegovi radovi se čuvaju u kolekcijama, a izlagani su u muzejima u Beogradu, Novom Sadu, Hanoveru, Bonu, Bazelu, Parizu i Strazburu.

Martovski festival planiran je od 19. do 25. aprila u Domu omladine Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar