Predstava Deobe
Predstava Deobe Foto: Srđan Doroški

Predstava “Deobe” po romanu Dobrice Ćosića premijerno će biti odigrana večeras u 18 časova u Domu kulture u Gračanici. Dramatizaciju je radio Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg je Božidar Кnežević a scenograf i reditelj Jug Radivojević.

Po rečima reditelja, Ćosić je napisao roman sa nekoliko tokova, a oni su se opredelili za onu najdramatičniju liniju priče – o raspadu i tragediji srpske porodice, kao naš usud u svim vremenima.

Ovo je prvi put da je ovo književno delo, za koje je Ćosić 1961. godine dobio drugu NIN-ovu nagradu, pretočeno u pozorišnu predstavu.

U glumačkoj podeli su Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Кovačević, Grigorije Jakšić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Predstva je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini a nedavno je izabrana za takmičarski deo programa 66. Sterijinog pozorja.

Rad na komadu počeo je 1. februara, a prvo izvođenje je bilo 16. marta na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Na sceni Doma kuture u Gračanici „Deobe“ su na repertoaru 22, 28, 29. i 31. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar