Ivica Klemenc, Andrea Ada Lazić, Slavko Štimac i Tamara Aleksić
Ivica Klemenc, Andrea Ada Lazić, Slavko Štimac i Tamara Aleksić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada sam pročitala prevod ovog komada, potpuno me je poremetio iznutra. Radi se o sumnji da li smo donosili dobre odluke u životu i da li smo mogli išta da promenimo. Da li sudbina drži naš život u rukama ili ne. Okupili smo fantastičnu ekipu i ovo je za mene stvarno novi početak jer treba da se porodim odmah nakon premijere, rekla je na konferenciji za medije Andrea Ada Lazić, rediteljka predstave „Da krenemo ispočetka“ Erika Emanuela Šmita, čije je prvo izvođenje zakazano na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Ovu poetičnu, nežnu i magičnu melodramu, koja ukazuje na bitnost nevidljivog i nematerijalnog i podržava veru u čuda, novinarima je predstavila brojna glumačka ekipa kao i autorski tim.

Glumce je predvodio Slavko Štimac koji igra lik lekara nobelovca Aleksandra, koji se vraća četiri decenije u prošlost. Njegov alter ego iz mlađih dana tumači Ljubomir Bulajić, koji je iz opravdanih razloga danas bio odsutan.

Štimac je istakao da se predstava bavi univerzalnim pitanjima, koje često sebi postavljamo, od toga šta bi se desilo da smo odabrali neku drugu profesiju ili emotivnog partnera, kakva bi nam bila sudbina.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– U drami mi se posebno dopala jedna od poslednjih rečenica koja glasi: „Da li je sve ovako bilo, ne sećam se više”, naveo je Štimac i dodao još jednu mudrost iz Šmitovog komada: “Kad ostariš, onda je to doživotno”.

On se posebno osvrnuo na rad i pohvalio je kompletnu ekipu i naglasio da mu najviše odgovara da radi u mirnoj atmosferi, kada nema svađe ni podignutog glasa.

– Nikada nisam razumeo zašto tako nešto uopšte i postoji u dramskom svetu, kada se time ništa ne rešava – dodao je Štimac.

Posebno je raspoložena bila glumica Branka Petrić čiji dolazak su svi s nestrpljenjem iščekivali. Ona je rekla da igra osobu koja joj je po mnogo čemu slična.

– Po mnogo čemu me podseća na mene i privatno bih volela da se družim sa njom – nasmejala je sve Petrić i izdvojila da joj je bilo uživanje da radi sa tako talentovanim mladim glumcima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U komadu igraju i Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nadežda Jakovljević i Natalija Vlahović.

Premijera Šmitovog komada “Da krenemo ispočetka” bila je planirana da se zatvori prethodnu sezonu u junu, ali to je bilo sprečeno jer je glavni glumac bio pozitivan na koronavirus.

– Posle skoro dve godine ovo je dramska premijera u Madlenianumu – podvukla je Ana Radivojević Zdravković, direktorka Drame ove pozorišne ustanove i dodala da je srećna što je baš ova predstava na repertoaru:

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ovo je bajka za odrasle, višeslojan komad koji otvara mnoga pitanja i teme, i prisutna su čuda. Što bi Šmit rekao „Ja ne znam, ali verujem“.

Tekst je preveo dr Nikola Bjelić koji je rekao da je Šmit veoma zahtevan pisac.

– Kada se čita ostavlja utisak da je sve jednostavno i lako, iako nije tako kada se prevodi. Teško je preneti njegovu razgovornu, dijalošku rečenicu a zadržati filozofsku misao i poetičnost koju ima. Ovaj komad dolazi u pravom trenutku, u vreme ove pandemije koja nam je svima uzrupirala živote i oduzela lepe trenutke. I, eto, nakon gledanja predstave možemo sebe da upitamo – kako bi bilo da opet krenemo ispočetka – kazao je između ostalog Bjelić.

U autorskom timu su dramaturg je Dragana Bošković, scenograf Nikola Nikolić, a kostimograf Jelena Stokuća. U autorskom timu su i kompozitor Andrija Pavlović, Ivica Klemenc je bio zadužen za scenski pokret, Milica Janketić za scenski govor, a Srđan Jovanović za dizajn svetla.

Reprize su zakazane za 2. i 8. oktobar.

Bonus video: Tamara Aleksić: Kroz predstave nadograđujem sebe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar