Dejan Kolarov baletan
Dejan Kolarov Foto: Printscreen/YouTube/eduTV

Premijera baleta “Mikelanđelo” u koreografiji i režiji Marija Radočavskog, zakazana za 28. april na velikoj sceni Narodnog pozorišta, odložena je za 16. maj od 19 sati zbog epidemioloških razloga, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Slovački koreograf i reditelj Mario Radočavski, učenik slavnog Jiržija Kilijana, u baletu „Mikelanđelo“, biografskoj priči o velikom renesansnom slikaru i vajaru, spojio je klasičnu muziku i pokret neoklasičnog stila, a naslovna uloga poverena je Dejanu Kolarovu.

Radočavski je, najavljujući komad, naveo da želi da one koji ne znaju mnogo o Mikelanđelu steknu pravu sliku o njemu i zavole ga, a da publici upoznatoj sa njegovim životom i radom „rasvetli izvesne momente“ koji su ga inspirisali da stvori dela poput Pijete, Davida ili freski na Sikstinskoj kapeli, taj „najviši domet ljudskog umetničkog dostignuća“.

Mikelanđelovu majku će igrati Ivana Savić Jačić i (u alternaciji) Tijana Šebez i Olga Olćan, a ljubavnike Branko Sarić, Miloš Živanović i Samuel Gest. Mikelanđelove drugarice u predstavi su Dejana Zlatanovski, Teodora Spasić, Maja Stojakov i Milena Ogrizović.

U predstavi se čuje muzika renesansnih kompozitora, kao i dela Baha i Hendla, a učestvuje ceo ansambl Baleta Narodnog pozorišta. Scenografija i dizajn svetla povereni su gostu iz Slovačke Mareku Holiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar