Foto: Terarijum/Promo

Predstava "Zlostavljanje" u produkciji pozorišta Teatrijum, po delu Ive Andrića u dramskom tumačenju Milice Janković, premijerno će biti izvedena u nedelju, 22. avgusta.

Novoosnovano pozorište Teatrijum, nastalo inicijativom Tihomira Stanića i saradnjom sa Beogradskim iniverzitetom koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja, saopštilo je da se nulta sezona završava 31. avgusta.

Komad „Zlostavljanje“ postavlja pitanje šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca, napominje se u predstavljanju ovog komada.

Sve predstave Teatrijuma, počinju u 21 sat, a karte se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19 časova, a publika će u poslednjim danima avgusta pored „Zlostavljanja“ moći da pogleda još nekoliko komada.

Monodrama „Strah od ljubavi“, po romanu „Darina“ Leposave Jovanović, u dramatizaciji, režiji i izvođenju dramske umetnice Sonje Jauković, biće izvedena večeras u 21 sat u Teatrijumu.

„Strah od ljubavi“ je, kako se napominje, lirska komedija o životnom putu Darine, žene iz naroda, sa juga Srbije, koja priča svoju porodičnu priču o ljubavi, o strahu zbog koga je propustila ljubav, a kasnije nije dozvolila da je ponovo obuzme… Darina je zbog straha od nove povrede, jer je prethodna bila izuzetno bolna i srce mlade devojke neprebolno ranila, odlučila da živi život bez ljubavi.

Sutra, 20. avgusta, na repertoaru je „Jazavac pred sudom„, u režiji Mihaila Laptoševića, po delu Petra Kočića. Igraju: Daniel Kovačević/Đorđe Marković, Jakov Jevtović/Vladimir Tešović, Dejan Stojaković, Mihailo Laptošević.

„Jazavac pred sudom“. Foto: Terarijum/Promo

– „Jazavac pred sudom“ napisan je 1903. Komad je svojevrstan istorijski osvrt na položaj obespravljenih Srba u Austrougarskoj carevini. Strašna je istina da po pitanju prava danas nikakve promene nema kada u obzir uzmemo život Srba u okruženju. Radeći poslednjih godina sa decom na Kosovu i Metohiji, video sam da Srbi u enklavama u svakom smislu žive i teže nego istiniti Kočićev junak i savremenik David Štrbac. Međutim, intelektna virtuoznost Davidova, veličanstvenost njegovog duha, daje nadu… – rekao je Laptošević o ovom komadu.

U subotu, 21. avgusta, na programu je „O, kakav divan dan“, monodrama u tumačenju Vesne Pećanac, koja ovaj komad igra 20 godina napozorišnim scenama, školama, fakultetima, kongresima širom zemlje, u većini gradova nekadašnje Jugoslavije i od Amerike do Australije!.

O, kakav divan dan. Foto: Terarijum/Promo

Vesna Pećanac u komičnom žanru, kako se navodi, kroz rafinirani humor i na samo njoj svojstven način, otkriva lične i porodične tajne, nadovezujući priče različite sadržine jednu na drugu, jednostavnim govorom i lepršavom glumom.

U ponedeljak 23. avgusta na programu je monodrama „Nina“, tekst i režija Nikolina Vujević, pod mentorstvomprofesora Nikite Milivojevića i višeg stručnog saradnika Jelene Đulvezan.

Nina. Foto: Terarijum/Promo

Sutradan, u utorak, 24. avgusta, publika će moći da vidi „Povratak otkačenih“. Uloge su poverene Moniki Romić, Borisu Milivojeviću, Slavici Ljujić, Jovani Mladenović, Aleksandru Kojiću, Danici Radulović , specijalni gost iz offa je Milorad Milinković. Tekst je pisala Slavica Ljujić, a režija, scena i izbor muzike potpisuje Monika Romić. Reč je o mjuziklu, komediji o zgodama i nezgodama porodice Jovanović.

Povratak otkačenih. Foto: Terarijum/Promo

Monodrama „Kralj magnovenja“, na desetogodišnjicu od premijera ima svoje jubilarno, 50. izvođenje u Teatrijumu 25. avgusta. Urađena je po tekstu „Dnevnik jednog ludaka“ N. V. Gogolja i delovima teksta „Zvezdani dnevnici“ Stanislava Lema. Adaptacija teksta, režija i izvodjenje – Nikola Vasiljević.

Kralj Magnovenja. Foto: Terarijum/Promo

„Pu, spas za sve nas“ na programu je 26. avgusta. Igra Jelena Puzić po tekstu Nine Džuver, po motivima „Dnevnika Diane Budisavljević“. Ova monodrama se bavi uzrocima brisanja imena jedne od najvećih dobrotvorkih prošlog veka, koja je spasla između osam i deset hiljada dece iz ustaških logora u NDH i tako praktično sačuvala jedan narod od istrebljenja.

Pu spas za sve nas. Foto: Terarijum/Promo

Od 28. do 31. avgusta, kada se završava „nulta sezona“ Teatrijuma“, na repertoaru je repriza prve predstave u produkciji ovog pozorišta „Don Žuan“ Vide Davidovića (po Molijeru), u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače. Uloge: Stefan Radonjić (Don Žuan), Vladan Gajović (Zdravko), Đorđe Marković (gospodin Nedeljković), Tihomir Stanić (Slobo), Milica Janković (Elvira), Lepomir Ivković (Blažo), Nevena Ilić (Antonina), Isidora Građanin (Valentina), Ivana Dudić (Milica), Luka Potparić (Pero), Milan Bobić (Dragan), Luka Sević (Arsa), Dušan Ašković (prosjak).

Don Žuan Foto: Sandra Sević

Početak rada na predstavi „Don Žuan“ poklapio se sa osnivanjem letnje pozorišne scene „Teatrijum“ u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, tako da je ova predstava bila prva premijera novog pozorišta. Podsetimo, Vida Davidović je motive čuvenog Molijerovog komada smestila u savremeni Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar