Foto: Muzej za nauku i tehniku

Promocija knjige „Osnove muzeologije”, Vojćeha Glužinjskog, nastale u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Centra za muzeologiju i heritologiju Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, biće održana u sredu, 15. maja 2024. godine, u 15 časova, u Muzeju nauke i tehnike. 

O knjizi će govoriti Zoran Lević, direktor Muzeja nauke i tehnike, prof. Dragan Bulatović, autor pogovora, dr Milan Popadić, recenzent i profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Saša Šepec, muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike i urednik izdanja.

Vojćeh Glužinjski, poljski filozof i muzeolog rođen 1922. godine, studirao je filozofiju u Krakovu i Vroclavu, a muzejsku karijeru gradio u Narodnom muzeju Vroclava. Svoja muzeološka razmišljanja uglavnom je objavljivao u časopisima i izlagao na konferencijama. Dugogodišnje proučavanje muzeoloških problema pretočio je u doktorsku disertaciju „Filozofski i metodološki problemi muzeologije”, koju je odbranio 1976. godine na Univerzitetu „Nikola Kopernik‟ u Torunju. Na bazi ove disertacije nastala je knjiga „Osnove muzeologije“, objavljena u Poljskoj 1980. godine, sada prevedena i na srpski jezik, od strane Ivane Đokić Saunderson.

Bonus video: Danas se obeležava Međunarodni dan matematike: Kako ova nauka sprema učenike za život odraslih?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar