Foto: Printscreen/Youtube/Vranje News

Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Vranju je odložen, ali se zna da će, kada bude utvrđen novi termin, u glavnom takmičarskom programu biti sedam predstava. Selektorka Branislava Ilić kaže da je od 23 prijavljene predstave odgledala 21, a da nije mogla ni da pretpostavi do koje mere će neke od njih biti aktuelizovane trenutkom u kom smo se našli zbog pandemije.

‘“Smeh ubija strah’, kaže Uberto Eko u romanu ‘Ime ruže’, dodajući ‘a bez straha od đavola nema potrebe za Bogom”. Gledajući prijavljene predstave iz ovogodišnje produkcije, nisam mogla ni da pretpostavim do koje mere će neke od njih biti aktuelizovane trenutkom u kome smo se našli usled pandemije. Mislim da je malo onih koji još uvek veruju da će se sve nastaviti tamo gde je stalo, a u kom pravcu će se svet pokrenuti iz ovog prinudnog mirovanja, ostaje da se vidi. ‘Onaj ko prevlada svoje strahove biće istinski slobodan’, podučio nas je Aristotel, a ja verujem da čovek oslobođen straha, pored svih predikcija, algoritama i projekcija, još uvek može i ume da iznenadi. I sebe i druge. U društvu i u pozorištu“, navela je, između ostalog, selektorka Branislava Ilić.

Selektorka festivala piše da broj od 23 prijavljene predstave potvrđuje i ove godine „kontinuirani, promišljeni, angažovani napir pozorišnih kuća da održe određeni kvalitet i godišnju produkciju, bez obzira na izrazito male budžete nekih od njih, što je u opremi pojedinih predstava, nažalost, bolno vidljivo“. Repertoarsko opredeljenje pozorišnih kuća išlo je u više pravaca, dodaje ona, ali domaći tekst nije zanemaren, a „vidljiva namera većine pozorišta mogla bi se podvesti pod potraga za komedijom” i rediteljska istraživanja do koje mere serije, filmovi, društvene mreže i muzika menjanju očekivanja od komedije.

„Verujem da će smeh pobediti strah i da ćemo se u Vranju naći slobodni i željni pozorišta“, zaključuje selektorka.

Odabrane predstave

Branislava Ilić odlučila se za sedam predstava u glavnom programu.

Tu je „Nečista krv“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, u kojoj je cela priča iz Stankovićevog romana (u dramatizaciji Tijana Grumić) ispričana kroz naraciju sedam žena, a reditelj Jug Đorđević se prvi put našao pred izazovom da režira veliku ansambl predstavu.

Narodno pozorište iz Leskovca igraće predstavu „Svici“ po tekstu Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski, o sudbinama i susretima ljudi na aerodromu gde zbog vanrednih okolnosti moraju da provedu 12 sati.

Iz predstave „Svici“, Foto: Printscreen/Youtube

Sterijinu „Ženidbu i udadbu“ u režiji Jane Maričić izvešće Knaževsko-srpski teatar „Joakim Vujić“ iz Kragujevca, a poseban kvalitet predstave je, kaže selektorka, u zadatoj, preciznoj glumačkoj igri.

Predstava „Ako se probudiš ili Kao da je to važno“ nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Leskovca i Narodnog pozorišta iz Prištine. Prva drama Isidore Milosavljević, već i nagrađivana, „intimna, potresna, emotivna porodična priča” koja bi “lako mogla da sklizne u patetičan ton da reditelj Nenad Todorović nije inteligentno odlučio da izađe iz realizma“.

Šekpirov klasik “Dva viteza iz Verone” režirala je Mia Knežević u Šabačkom pozorištu, a “igra glumaca na trenutke svojom veštinom potpuno opčinjava”, a “svirka Branka Džinovića tokom čitave predstave je poseban doživljaj”.

Šekspirov klasik u Šabačkom pozorištu: „Dva viteza iz Verone“, Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Šabac

“’Lavina’ je verovatno najaktuelnija predstava u ovoj selekciji”, kaže Branislava Ilić, govoreći o komadu Tundžera Džudženoglua u režiji Stevana Bodrože, nastalom u Regionalnom pozorištu Novi Pazar u koprodukciji sa lazarevačkim Puls teatrom. Komad se bavi meštanima u strahu od lavine koja može da ih zatrpa, a taj strah im određuje sve: od tona kojim govore do toga kad deca smeju da budu rođena, da njihov plač ne bi pokrenuo odron… A mere koje vlast sprovodi suspenduju pravo svakog pojedinca da o bilo čemu odlučuje. Selektorka navodi da predstava pokreće pitanja koja mnogi od nas danas postavljaju, među kojima i ima li čovek prava na pobunu ako nju vlast procenjuje kao nebezbednu i da li su strahovi realni ili su samo način kontrole i manipulacije.

Za bojaznima sa kojima živimo traga i predstava „Strah, jedna topla ljudska priča“, autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Ksavera Kreca, u Narodnom pozorištu Pirot. Predstava, po oceni selektorke, “možda ponajviše govori o društvenim političkim okolnostima u kojima živimo i u kojima se naši strahovi umnoţavaju i sa društvenog-kolektivnog, pretapaju na socijalno lični, intimni plan“.

Komad u čast nagrađenih i preporuke

Branislava Ilić je za kao komad koji će se igrati u čast nagrađenih odabrala predstavu „Vlast i njena opozicija“ Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina, nastalu u Narodnom pozorištu u Nišu, a za prateći program preporučila je Joneskovu “Lekciju” u režiji Aleksandre Kovačević, diplomsku predstavu Jovane Krstić “Sile u vazduhu” kruševačkog pozorišta po tekstu Nebojše Romčevića i “Životinjsku farmu” Gradskog pozorišta iz Čačka, po dramatizaciji Sare Radojković i u režiji Patrika Lazića.