Ekoloski protest
Tihomir Stanić, Ekološki protest ispred Predsedništva Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U osnovi priče je odnos siromašnih umetnika i bahate vlasti, ali na samoironičan i samokritičan način, jako duhovito napisan, kaže za Nova.rs Tihomir Stanić o predstavi „Bajka o pozorištu“ čije će jubilarno 100. izvođenje biti večeras u Zvezdara teatru.

Reč je o komediji Vladimira Đurđevića u režiji Marka Misirače, koja govori o položaju kulture, a pre svega pozorišta u vremenu lažnih reformi, bespoštedne jurnjave za što većim televizijskim i stranačkim rejtinzima, predizbornih kalkulacija, kao i o tome kako kulturu doživljava politička elita. To je priča o siromašnom pozorištu u kojem se pojavljuje političar i u toku kampanje obećava da će napraviti raj…

Predstava „Bajka o pozorištu“ Foto: Nikola Vukelić

– Zanimljivo je kako se dogodilo da se „Bajka“ igra. Naime, taksijem sam krenuo u Beogradsko dramsko pozorište da im ponudim tekst reditelja Marka Misirače. Međutim, raspričao sam se sa taksistom i on me dovezao do Zvezdara teatra. I kad je već tako bilo, otišao sam do upravnika Duška Kovačevića i njemu ponudio tekst, ali on mi je odmah rekao da je njima potrebna komedija. To sam javio Misirači a on mi odgovorio, upravo mi je Vlada Đurđević poslao jednu svoju komediju. Bila je to „Bajka o pozorištu“ koja se eto igra u Zvezdara teatru već osam godina – priseća se Stanić.

Popularni glumac nam otkriva da je interesantno što osim toga što su dve rečenice koje su ubacili, ovu predstavu igraju bez ikakvih improvizacija.

– A deluje kao da reagujemo na dnevne vesti. Ponekad događaji u društvu toliko podsećaju na to što se događa na sceni da to izgleda neverovatno, kao da je sve improvizacija na najaktuelnija dešavanja. Često se događa da se neke stvari naslute i anticipiraju pre nego što postanu eksplicitne. Ono što je najlepše jeste što publika izađe ozarena i vesela, jer mnoge stvari koje prepoznaje kao svoj životni problem u duhovitom tumačenju, relativizuju muku života.

Tihomir Stanić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored Tihomira Stanića u „Bajci o pozorištu“ igraju Branislav Zeremski, Miodrag Krstović, Vesna Stanković, Stefan Radonjić, Iskra Brajović i Snežana Savić.

– Retke su predstave u kojima ceo ansambl sa velikom radošću dolazi i raduje se igri, a ja priznajem da je ovo komad za koju kupujem veliki broj ulaznica i pozivam prijatelje, one koji su mi simpatični i dragi, ljude kojima dugujem neku uslugu, tako da na njoj nisam na zaradio – kaže Stanić i dodaje da su sa ovim „Bajkom“ često na gostovanjima i svuda je izuzetno prihvaćena.

Predstava „Bajka o pozorištu“ Foto: Nikola Vukelić

Na naše pitanje kako danas politička elita gleda na pozorište, poznati glumac odgovara:

– Nemam prostora da dam bilo koju vrstu ocene. Zna pozorišna publika i da li ih viđa i u kojoj meri ih zanima i koji se procenat iz budžeta izdvaja za kulturu. Nemam nad tim činjenicama da išta dodam i oduzmem. Osim da igram „Bajku“.

„Bajka o pozorištu“ se uvek igra pred punom salom, a svojevremeno je ponela epitet „najbolje komedije u gradu“, kako po oceni publike, tako i po nagradi koju je dobila od kulturnog bloga „Belgrade Edit Culture“ u sezoni 2014/2015. Takođe, osvojila je i nagradu publike za najbolju predstavu na 32. Nušićevim danima u Smederevu.

Bonus video: Branka Katić o filmu „Nije loše biti čovek“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar