Predstava Jugoslavija moja dežela
Predstava Jugoslavija moja dežela. Foto: Igor Motl

Predstava "Jugoslavija, moja dežela", rađena u zajedničkoj produkciji pozorišta iz Kopra i Prijedora po istoimenom romanu slovenačkog pisca Gorana Vojnovića i u režiji Marka Misirače, biće igrana u Novosadskom pozorištu 27. maja u 19 časova, saopšteno je danas.

Vojnovićev roman, napisan 2012. godine, kroz sećanja glavnog junaka vraća u vreme bivše zajedničke države, a predstava prati putovanje Vladana Borojevića kroz Balkan i njegovu potragu za ocem Nedeljkom, Srbinom, oficirom bivše Jugoslovenske narodne armije, danas ratnim zločincem u bekstvu, koji je početkom devedesetih nenajavljeno napustio sina i suprugu odlazeći iz Ljubljane.

Tokom uznemirujućeg putovanje Vladan se mora suočiti svojim životnim traumama, strahovima i ponovo otkriti svoj identitet.

Predstava Jugoslavija moja dežela
Foto: Igor Motl

„Tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vreme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu“, rekao je o predstavi reditelj Marko Misirača.

Bonus video: Suze Dragana Bjelogrlića nakon predstave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar