Ja sam se prvo uplašio kako ću da ispadnem, ali taj Peđa iz knjige je mnogo bolji čovek od mene, tako da sam zadovoljan što sam na takav način otišao u večnost - kaže istoričar Predrag Marković za Nova.rs o romanu svoje sestre Milene Marković "Deca" koji je dobio NIN-ovu nagradu.

Marković dodaje da knjiga „Deca“ najviše liči po tehnici i formi na Knausgora.

– Na tu surovu autoobdukciju sopstvenog života i duše, Milena je veliki obožavalac Knausgora. A po mračnoj atmosferi liči malo i na Uelbeka i Prilepina – zaključio je stariji brat.

Uz gromoglasan aplauz u velikoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta, juče je Mileni Marković svečano dodeljena NIN-ova nagrada za roman “Deca”, u izdanju izdavačke kuće „Lom“.

“Ja neću da držim govor. Samo ću da kažem: hvala vam. Hvala mojoj porodici prijateljima koji su ovde. Ono što mi je bitno je da sam dobila ovu nagradu u kući koju smatram svojom. Ovde je počela moja karijera pre 20 godina, tako da ću da pozdravim moje drugove koji više nisu tu“, rekla je između ostalog u svom kratkom govoru dobitnica nagrade za najbolji roman 2021.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knige Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar