Predstava Let iznad kukavičijeg gnezda Foto: Beogradsko dramsko pozorište / Predrag Zagorac

Predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda" biće odigrana 4. aprila 210. put na 50. rođendan prerano preminulog glumca Marka Živića (1972-2021) u Beogradskom dramskom pozorištu. Ovo će biti prvi put da se komad igra bez Živića, koji je briljirao u ulozi Martinija, a u "njegove cipele" uskočiće mladi glumac Mladen Sovilj.

Komad je rađen prema istoimenom romanu Kena Kezija, i čuvenom filmu (1975) Miloša Formana koji je proslavio Džeka Nikolsona, a u pozorišnoj verziji glavnu ulogu tumači Dragan Bjelogrlić. Na repertoaru BDP-a „Let“ se igra već 17 godina.

Upravnik Jug Radivojević istakao je na današnjoj konferenciji kako nema dana da se ne sete Marka Živića, da ga ne spomenu ili ne prepričavaju neke anegdote iz druženja sa njim.

– Doneli smo svi zajedničku odluku da ipak nastavimo da igramo predstavu. Dragan Bjelogrlić i ja smo razgovarali, kao i ostatak ansambla, i rešili smo da idemo dalje, iako znamo da će biti teško bez njega. Naš kolega Mladen Sovilj je dobio taj veliki zadatak, ali i veliki teret da igra Markovu ulogu – rekao je Radivojević i dodao:

Jug Radivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Strašno nam nedostaje. I posle šest meseci od njegovog odlaska nije nam lakše. Marko je igrao u predstavi od samog početka, kada je bila premijera 2005. godine i svih 17 sezona uvek je sala prepuna, karte unapred rasprodate.

On je napomenuo da im je cilj da ostvare barem jubilej od 250 izvođenja, što će biti 20 godina igranja na sceni.

Dragan Bjelogrlić je sa setom i tugom govorio o svom prijatelju i kolegi Živiću, ali i drugim dramskim umetnicima koji su nas napustili, a bili su deo ove predstave.

– Uvek sam verovao da je umetnost više od života, kao film, a posebno pozorište. Ova naša predstava i sve što se događa sa njom najbolje to potvrđuje. Pozorište jeste više od života. Igrajući ovu predstavu 17 godina, ostali smo nažalost bez – Milorada Mandića Mande, nedavno Feđe Stojanovića, Borisa Komnenića, i na kraju, pre šest meseci, Marka Živića – rekao je Bjelogrlić.

Predstava Let iznad kukavičijeg gnezda Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Glumac je napomenuo da su svaki put iz ekipe mislili da je to prirodan kraj predstave, ipak, nakon potražnje publike i njihovog unutrašnjeg osećaja, osetili su potrebu da tu predstavu igraju dalje – za sve njih koji više nisu tu.

– Znate, ne radi se ovde samo o kolegama, to su naši prijatelji. Sa nekim budete veći prijatelj, nekim manje, tako to bude u životu. Lično sam sa Mandom i Markom bio veliki prijatelj. Kada se to desilo, kad nas je Marko zauvek napustio, bio sam siguran da je to definitivan kraj predstave. Ali, eto, kako je vreme prolazilo, pričali smo sa ljudima koji vole našu predstavu i tako je spontano krenulo da se govori da bi „Let“ trebalo da se vrati na scenu – ispričao je Bjelogrlić.

Predstava Let iznad kukavičijeg gnezda Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Odaje priznanje kolegi Mladenu Sovilju što će se upustiti u tako zahtevan zadatak.

– Siguran sam da neće biti lako, ali isto tako verujem da će Mladen napraviti izvrsnu kreaciju. Imali smo još jedno uskakanje nedavno, kada je Mima Karadžić došao da zameni pokojnog Feđu Stojanovića. Igrali smo dva puta na Brionima prošlog leta i slobodno mogu reći da su možda ta dva gostovanja bila među pet najboljih izvođenja ove predstave u njenoj istoriji – rekao je Bjela.

Dragan Bjelogrlić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Milutin Mima Karadžić je priznao da je predstavu „Let iznad kukavičjeg gnezda“ gledao samo jednom, davno na premijeri 2005. godine. Onda ga je pozvao Jug Radivojević da zaigra u samom komadu nakon iznenadne smrti Feđe Stojanovića 2021. godine, i Karadžić je prihvatio angažman.

– Inače nikako ne volim uskakanja, to nikad nisam ni radio u karijeri, ipak je ta uloga pripadala nekom drugom. Ali, bilo mi je na kraju prijatno, lepo sam se osećao među kolegama. Gostovali smo na Brionima, i stvarno je bilo fenomenalno, divne reakcije publike, čitave ovacije u Hrvatskoj – kazao i dodao:

– Onda se desilo to, sa Markom … Predstava kao da nije imala sreće. Otpratili smo naše kolege. Da ne mračim više, veliko zadovoljstvo mi je da igram, želim predstavi da ima i dalje dug život. Ona ostaje večna uprkos svim nesrećama.

Milutin Mima Karadžić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mladi glumac Mladen Sovilj igraće lik Martinija.

– Želimo da probamo da ova predstava i dalje živi, naravno pre svega u Markovo ime, zato što je on jedan od retkih kolega koji je nas, mlađu generaciju umeo da uhvati pod ruku i da nam kaže: „Hej, mačak, ono ti je bilo dobro na sceni“. Marko je držao neki živi duh ovog teatra, i inače na celoj glumačkoj sceni. Imao je otvorenu komunikaciju sa svima i neretko sa nama mlađima se družio, bio nam je veliki vetar u leđa – istakao je Sovilj i tada mu se pogled susreo sa crtežom Marka Živića izloženom u holu teatra. U pitanju je izložba crteža na kome su predstavljeni mnogi dramski umetnici savremenici i oni koji su nas večno napustili, među kojima je i njegov portret sa prepoznatljivim osmehom.

Milutin Mima Karadžić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Dok razgovaramo, Markov lik nas posmatra sa crteža i na neki način nam pruža podršku. Moj zadatak, kao što su rekle kolege, neće biti nimalo lak, ali ne strahujem, jer je Marko kao čovek i glumac ovu ulogu u „Letu“ tako „razgazio“ da se ona zasniva na njegovom dečjem bistrom oku i plemenitosti. Probaću samo da idem tim putem. Martinija ću izneti na svoj način. S druge strane, moraću da poštujem celokupan kontekst i dramaturgiju već formirane predstave i ansambla. U uskakanju je vrlo važno da ne smetate uigranom timu, a onda polako kada se ušuškate, možete da gradite i doprinesete predstavi nekim svojim sredstvima – kaže Sovilj i dodaje:

Mladen Sovilj Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Malopre sam shvatio da imam godina koliko je Marko imao kada je počeo da radi ovu predstavu. Pretpostavljam da ću iz neke energije i namera koje je imao tada, da krenem i ja sada – naglasio je Sovilj.

Osvrnuo se i na temu komada – slobodu, koja je po njemu „najvažnije, elementarno pitanje“ i da se time može baviti bilo koji segment naših života.

– Pogotovo slobodu može da obrađuje nešto veće od života, a to je, kako je Bjelogrlić rekao, upravo – pozorište. Šta nam onda preostaje ako izgubimo slobodu, zar ne? – zaključio je Mladen Sovilj.

Mladen Sovilj Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Glumac je istakao da „što smo bliži sadašnjosti, a što se više udaljavamo od nje idući ka budućnosti, to je priča o slobodi aktuelnija.“
– Na beskonačno mnogo načina se odaljavamo i od sebe i jedni od drugih. Što svesno, što nesvesno oduzimamo sebi, a i drugima slobodu. Svet generalno postaje sebičan. Ali, to svi već znamo. Ne otkrivam ja neku veliku istinu. Makar u toj suptilnoj gradaciji, u tom propadanju, moramo da probamo da damo sve od sebe da se držimo za ivicu te litice i da probamo da se, dokle god nas ima, podsetimo ipak kako i zašto treba živeti ovaj život.

Lik Martinija se ističe u, kako kaže, onome što je danas komplikovano naći – bistro i neosuđujeće dečje oko i samim tim pogled na sve.

– Smatram da je to u današnjem vremenu sve teže pronaći u sebi. Ne znači da smo svi u potpunosti anestezirani, ali se korak po korak udaljavamo od sebe. Tako ove uloge mogu biti lekovite i nama i publici – zaključuje Sovilj.

Bonus video: Bjelin potresan govor na sahrani Marka Živića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar