Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Niko ne prisiljava pozorišta da rade, a ukoliko mi procenimo da imamo publike za neki termin, onda ćemo igrati predstavu, kaže za Nova.rs upravnik Ateljea 212 Novica Antić, domaćin današnjeg sastanka upravnika beogradskih teatara sa predstavnicima Gradskog sekretarijata za kulturu.

– Razmenili smo mišljenja. Ako se ne promeni odluka Vlade Srbije da pozorišta mogu da budu otvorena samo do 18 sati, predstave ćemo održavati u zavisnosti od trenutne situacije. Radnim danom teško ide prodaja karata, možda će se vikendom nešto igrati. Ali, nije ni obaveza ni moranje. Ove mere su oročene, pa ćemo videti šta ćemo i kako posle. Najvažnije je da nastavljamo radni proces, odnosno probe, jer to ne spada u javno okupljanje – objašnjava naš sagovornik.

Novica Antić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Jugoslovensko dramsko pozorište je igranje predstave “Ujka Vanja” pomerilo sa 18 na 12 časova u nedelju. Narodno pozorište je za subotu 28. novembra u 12 časova zakazalo koncert “Najlepši ljubavni dueti i arije” iz vog operskog repertoara.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić danas nije mogla da prisustvuje današnjem sastanku, ali nam je potrvrdila da će oni nastaviti rad vikendom kada će se igrati matinei.

– Rade svi umetnici koji su spremni i žele to, ne vršimo nikakvu prisilu. Mere zaštite u pozorištu su dobre i jake. Publika je bezbedna i vrlo odgovorna. U subotu 28. novembra u 12 časova zakazan je koncert “Najlepši ljubavni dueti i arije” iz operskog repertoara, a igraćemo sigurno i 6. i 13. decembra. Za sada, mi i Jugoslovensko dramsko pozorište smo se odlučili za ovu varijantu – priča Vujić i dodaje da je i sutra koordinacija svih pozorišta, pa će videti šta bi mogli od dramskog repertoara da daju za matine, jer operski i baletski je već bio deo tog repertoara.

Ivana Vujić Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

– Nastavljamo da radimo umereno, ali važno je da ostanemo u kontaktu sa našom publikom.
Andreja Rackov, generalni direktor Madlenijanuma, ističe da će napraviti pauzu u repertoaru dok se mere ne budu olakšale ili potpuno promenile.

– Sada se primećuje i doza straha zbog epidemiološke situacije i među samim izvođačima i ne želimo ništa i nikoga da forsiramo. I interesovanje publike je prošlih dana opalo kako raste broj obolelih u zemlji. Najvažnije je da pozorišta neće biti zatvorena, pripremamo se za sledeće projekte koliko god je to moguće. Nadam se da ćemo se od 10. decembra vratiti u normalu – ukazuje naš sagovornik.

Andreja Rackov
Andreja Rackov Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Rackov napominje da je Madlenianum izuzetno pogođen ovom situacijom jer nije ni na gradskom, ni na republičkom, nego na budžetu vlasnika:

– Ako ne privređujemo i ne zarađujemo, idemo u debeli minus. Nije samo reč o prodaji karata, nego i o izdavanju prostora za komercijalne događaje. Sve je utihnulo, svi su se povukli. Pokušavamo da održimo ljudstvo, nismo imali nikakva otpuštanja, niti su smanjene plate. Iskoristili smo pomoć države kada je bilo uplaćeno tri puta do 30.000 po zaposlenom i to je sve. Situacija je takva i ne verujem da će država i grad imati od čega da pomognu privatno pozorište kao što je Madlenianum.