Ovako je u Hrvatskoj, HNK Split, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja 16 institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, upitila je dopis Ministrstvu kulture i informisanja Srbije sa molbom da izda preporuke za nastavak rada pozorišta u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

Tim dokumentom bi, kako je navedeno u saopštenju Zajednice profesionalnih pozorišta, bile jasno propisane mere i pravila, kojih se pozorišta moraju pridržavati tokom normalizacije rada, da bi se sprečilo širenje zarazne bolesti i osigurala bezbednost zaposlenih i publike.

Na sednici posvećenoj normalizaciji rada teatarskih ustanova nakon pandemije, održanoj 20. maja u Kruševačkom pozorištu, istaknuto je da su pozorišta spremna da nastave rad na pripremi novih projekata, kao i sa izvođenjem predstava sa aktuelnog repertoara, na svojim scenama i u alternativnim prostorima na otvorenom, odmah po dobijanju jasnih i preciznih preporuka od strane nadležnog ministarstva.

Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac, Foto: Aleksandra Petrović

U saopštenju je naglašeno i da sve članice Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije dele isti problem u vezi honorarnih saradnika koji su tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom ostali bez ikakvih prihoda.

Stoga mole Ministarstvo kulture da lokalnim samoupravama i osnivačima pozorišta uputi obavezujuću preporuku o isplati finansijske pomoći honorarnim saradnicima koji nisu ostvarili status samostalnog umetnika, a po uzoru, kako su naveli, na model kojim su beogradska pozorišta rešila pitanje svojih honorarnih saradnika.

– Na taj način se lokalnim samoupravama stvara zakonski osnov za pomoć našim kolegama, što u ovom trenutku i u budućnosti predstavlja najznačajniji vid pomoći funkcionisanju naših pozorišta – navedeno je u saopštenju koje je potpisao Miodrag Dinulović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije okuplja 16 teatara iz 14 gradova: Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar, Narodno pozorište Užice, Narodno pozorište Pirot, Narodno pozorište Leskovac, Narodno pozorište Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, Šabačko pozorište, Kruševačko pozorište, Pozorište „Bora Stanković“ Vranje, Kraljevačko pozorište, Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar“ Lazarevac, Regionalno pozorište Novi Pazar, Pozorište lutaka Niš, Pozorište za decu Kragujevac i Gradsko pozorište Čačak.

Zajednica je organizator Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “ Joakim Vujić“ i Festivala predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar