Foto: Alastair Muir / Shutterstock Editorial / Profimedia

Već 16 godina, Beloruski slobodni teatar (BFT) se zalaže za slobodu izražavanja, jednakost i demokratiju kroz andergraund predstave.

Oni nastupaju na ad hok odabranim lokacijama za publiku željnu alternativnog glasa u zemlji represivne diktatore koju sprovodi Aleksandar Lukašenko, piše „Gardijan“.
Tokom niza protesta nakon Lukašenkove sporne pobede na izborima neki od članova trupe su hapšeni. Sada su mnogi odlučili da odu iz zemlje.

Foto: Alastair Muir / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šesnaest članova ansambla BFT nalaze se u Londonu i vežbaju za produkciju u Barbikan teatru sledeće godine. Tamo su sa još devet članova svojih porodica. Odlučili su se na to jer ne mogu da se vrate kući u doglednoj budućnosti zbog straha od odmazde i time je BFT postao jedina pozorišna trupa u Evropi koja je proganjana iz političkih razloga. Oni su odbili mogućnost egzila jer bi im proces administracije onemogućio da se bave svojim poslom godinu dana.

Suosnivači pozorišne grupe, Natalija Kaljada i Nikolaj Halezin, žive u Londonu od kada su bili primorani da odu u egzil 2011. godine. Situaciju komantarišu objašnjavajući koliko je u Belorusiji ugrožena sloboda:

„Sramota je što dozvoljavamo ne samo umetničke slobode već i osnovne ljudske slobode da budu apsolutno zanemarene u zemlji koja je tri sata leta od Londona. Samo postojanje beloruskog slobodnog pozorišta i naš kontinuirani rad, uprkos represiji, najveća je pretnja diktaturi – volja ljudi da nastave da govore istinu je najveća predstava moći koja se može zamisliti.“

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Oni pozivaju javnost Britanije na solidarnost kao i zainteresovane da im donacijama pomognu opstanak i umetnički rad. Među pokroviteljima i pristalicama ove trupe tokom njenog postojanja bila su i velika imena umetničkog sveta: Vaclav Havel, češki dramaturg, disident i predsednik koji je umro 2011. godine; pokojni nobelovac Harold Pinter; dramaturg češkog porekla Tom Stopard; glumci Džeremi Ajrons i Kim Katrejl; i gitarista i vokal Pink Flojda Dejvid Gilmor.

Bonus video: Herojski performans: Igor i Nataša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar