Poznato vreme i mesto sahrane Branka Cvejića

Kultura 29. jul 202211:49 > 11:55
Podeli:
Branko Cvejić Foto: Nebojša Babić

Branko Cvejić će biti sahranjen u ponedeljak, 1. avgusta na Novom groblju u Beogradu (ispraćaj iz kapele je u 14h).

Komemoracija će biti održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u septembru. O datumu i vremenu komemoracije naknadno će javnost biti obaveštena.

Glumac Branko Cvejić preminuo je 26. jula posle teške bolesti u 75. godini.

Branko Cvejić rođen je u Beogradu 25. avgusta 1946. Otac mu je bio operski pevač, Žarko Cvejić. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa celom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967, koje su prozvali „Bojanovim bebama“.

Branko Cvejić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U pozorišnoj kući, u kojoj je otišao u penziju, odigrao je pedesetak uloga. Među njima su Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospođe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stanković (Pučina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospođa ministarka), Simeonov-Piščik (Višnjik). Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru - pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Bio je direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2002. do kraja 2011, a prethodno i pomoćnik direktora. Takođe, imenovan je za operativnog direktora s odgovornošću za poslove izgradnje nove zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2000. godine.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Komentari

Vaš komentar