Foto: Festival evropskog filma Palić/Promo

Dokumentarni film “Zaceli me” (“Hold me right”) rediteljke Danijele Štajnfeld biće premijerno prikazan u Srbiji na Festivalu evropskog filma Palić, koji će biti održan od 12. do 18. septembra, potvrdili su danas organizatori.

To je najavila i Danijela Štajfeld gostujući sinoć u emisiji “Presing” na N1.

– Nadam se da će gledaoci uspeti da vide ovaj film. Nama je u cilju, radimo na tome da emitujemo film na nekim od naših televizija – poručila je Danijela Štajnfeld.

Ovo ostvarenje izazvalo je buru u javnosti zbog priznanja glumice da je bila žrtva silovanja i da je to uradio neko “ko ima ugled u njenoj profesiji i koga je cenila.”

Film „Zaceli mi“ svetsku premijeru je imao na Sarajevo film festivalu.

Od tada traju spekulacije u našoj javnosti koje se uglavnom svode na pitanje ko je „moćnik“ iz filmske industrije koji je počinio gnusni čin silovanja poznate glumice kada je ona imala 21 godinu. Pri tom se zanemaruju posledice jednog takvog čina na žrtvu.

– Pošto je to moj autorski film i moja produkcija. Razlog zbog kog nisam dala ime u filmu, ako bih iznela ime ko je to meni učinio, ceo fokus filma bi se sveo na to, ali film ima misiju da skrene pažnju na iskustvo i poziciju žrtve – poručila je iz svog američkog doma Danijela Štajnfeld za N1.

Ona je istakla da nije upotrebila reč moćnik u opisu osobe koja ju je seksualno zlostavljala.

– Autoritet je meni, ali ja ga lično ne bih nazvala moćnikom – istakla je Štajnfeld.

“Autorka filma Danijela Štajnfeld snagu crpi iz empatije jer je i sama, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja. Nakon što je izgubila mogućnost da sigurno priča o napadu koji je doživela, skupila je hrabrost da kroz proces susreta i intervjua svoju priču podeli s drugima koji su prošli kroz slična iskustva. Dok nas ljutnja i strah odvraćaju od neophodnih razgovora o svim aspektima seksualnog nasilja, film ‘Zaceli me’ se fokusira na izuzetnu štetnost skrivanja istine i pokazuje kako je moguće nastaviti život nakon seksualnog napada”, kaže se u saopštenju Festivala evropskog filma Palić.

Danijela Štajnfeld, Foto: Festival evropskog filma Palić/Promo

Fim „Zaceli me“ biće prikazan 18. septembra u 17.30 u bioskopu Abazija na Paliću. Kako se navodi, programski direktor festivala Miroslav Mogorović dogovara eventualni dolazak rediteljke Danijele Štajnfeld, “ukoliko joj ranije preuzete obaveze dozvole, kako bi predstavila film publici i zainteresovanim medijima”.

Ona je posle tragedije koja joj se desila odlučila da se preseli u Ameriku.

Odgovarajući na pitanje Jugoslava Ćosića da li bi se posle svega vratila u Srbiju, Danijela Štajnfeld je rekla da ne isključuje tu mogućnost

– Obe države mislim da su moje, da je to moj dom. Sada sam u Americi, nije isključeno da se neću vratiti u Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar