Haruki Murakami Foto: EPA-EFE/JOSE JACOME

Čuveni japanski pisac Haruki Murakami predstaviće čitaocima 13. aprila svoj novi roman, prvi posle šest godina, objavila je njegova izdavačka kuća ne navodeći naslov ni temu romana.

Sedamdesetčetvorogodišnji Murakami se već nekoliko godina smatra favoritom za Nobelovu nagradu za književnost. Njegova dela prevedena su u proteklih 40 godina na 50 jezika, a uključuju desetak romana i novele i eseje.

Najznačajnija dela su mu romani „Norveška šuma“ (1987), „Hronika ptice navijalice“ (1994–95), „Kafka na obali mora“ (2002) i „1Q84“ (2009–10). Njegov rad obuhvata više žanrova, uključujući naučnu fantastiku, fantastiku i kriminalističku fantastiku, a postao je poznat po upotrebi magičnih realističkih elemenata. Kratka priča „Vozi moja kola“ adaptirana je za film, koji je dobio Oskara za najbolji strani film 2022. godine.

Murakamijev poslednji roman „Ubistvo Komtura“ izašao je 2017. u Japanu. Iako su mu dela veoma popularna u njegovoj rodnoj zemlji i u svetu, Murakami se retko pojavljuje u javnosti. Ima redovnu radio emisiju u Japanu u kojoj je DJ, ali se ne izjašnjava o svetskim pitanjima i temama izvan svojih knjiga zato što to, prema njegovom mišljenju, „zahteva razmišljanje i precizan izbor reči“.

Haruki Murakami
Haruki Murakami Foto:EPA/HENNING BAGGER

Biblioteka posvećena piscu gde su sakupljeni njegovi rukopisi i diskografija otvorena je 2021. na kampusu Univerziteta Vaseda u Tokiju.

Bonus video: Siniša Kovačević, dramski pisac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar