Foto:promo

Povodom Dana zaljubljenih UK Parobrod predstavlja od 14. februara do 6. marta jedinstvenu izložbu o velikim i intrigantnim ljubavima znamenitih književnika i filozofa, kaže se u saopštenju.

Autorke izložbe su: Vuka Jeremić i Dragana Mihailović, a produkciju potpisuju zajednički Noć muzeja i UK Parobrod.

Ova izložba podseća da su slavna literarna dela često bila inspirisana velikim ljubavima njihovih autora. Kroz sopstveni zanos i patnju su ispisali neke od najpoznatijih stranica svetske literature. Sa druge strane, u mnogim slučajevima podrazumevalo se veliko požrtvovanje žene u senci da geniju omogući uslove za stvaranje, ili da sačuva delo posle autorove smrti.

Potpuno različite: u nekim slučajevima platonske, često tajanstvene i do danas „nerekonstruisane“, uglavnom tragične, ove ljubavi su neretko bile čak i destruktivne za život. Na izložbi će biti predstavljeno preko trideset ljubavnih priča književnika i filozofa poput Petrarke, Getea, Kanta, Puškina,Bodlera, Dostojevskog, Ničea, Jesenjina, Oskara Vajlda, Sartra, Bukovskog…

Poseban segment izložbe je posvećen našim književnicima i filozofima: Ivi Andriću, Lazi Kostiću, Branku Radičeviću, Milošu Crnjanskom, Branku Miljkoviću, Isidori Sekulić, Anici Savić Rebac, Jovanu Dučiću i Aleksi Šantiću.

Na izložbi će biti predstavljane i ljubavi i strasti kojima su podlegli mnogi od znamenitih filozofa, ti “hladni racionalni umovi”.

Posebno interesantne za posetioce biće upravo ljubavne priče koje prkose opštepoznatim činjenicama o ljubavnom životu onih filozofa za koje se zna da se nikada nisu ženili – kao u slučaju Imanuela Kanta, ili izrazitog ženomrsca, Šopenhauera. Ipak, najveću radoznalost bude ljubavni trouglovi slavnih ljudi, bez obzira da li se u njima vodila borba velikih umova za naklonost nečijeg srca ili se odvijala „mirna koegzistencija“ u kojoj je svaka od tri strane nalazila sopstveni motiv ostanka.

Bonus video: Izložba Dušana Petričića i otkrivanje 2D spomenika Branka Ćopića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar