Foto: Bojana Janjić/MSUB

U subotu, 11. februara u 13 časova biće otvorena izložba „Olga Jančić: Iskonsko u modernom“ u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u okviru ciklusa “Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB”.

Autorka ciklusa i izložbe je dr Rajka Bošković, muzejska savetnica, a asistentkinja autorke izložbe je Kristina Armuš.

Foto: Bojana Janjić/MSUB

Kroz ciklus samostalnih izložbi, projektom „Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB” biće predstavljeni opusi skulptorki koje su upravo snagom svoje ličnosti, prevazilazeći sva ograničenja, i lična i društvena, ostvarivši visoke domete, obeležile skulpturu 20. i početka 21. veka. Ciklus počinje upravo izložbom „Olga Jančić: Iskonsko u modernom“ koja će biti otvorena do 2. maja 2023. godine.

Na izložbi će biti izloženo 20 skulptura u kamenu, drvetu, bronzi i aluminijumu. Poseban segment izložbe čine video snimci monumentalnih skulptura u slobodnom prostoru – skulptura u kamenu postavljenih na Savskom keju u Beogradu, Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i u parku u Vrnjačkoj Banji, kao i skulptura u bronzi u Kraljevu. Tokom trajanja izložbe biće organizovani prateći program – javna vođenja, razgovori i predavanja.

Foto: Bojana Janjić/MSUB

U svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu od preko šest decenija, Olga Jančić dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog – uspeva da skulpturama modernog izraza da dimenziju prvobitnosti. Promišljajući suštinska pitanja čovekovog postojanja – zadivljujuću čudesnost i lepotu života, ona istovremeno zalazi u sfere one druge, manje vedre strane života, sa svim njegovim strepnjama.

Olga Jančić (1. februar 1929. Bitolj – 25. oktobar 2012. Beograd) upisuje Vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu sa šesnaest godina (1945-49). Završava petogodišnju specijalizaciju u Majstorskoj radionici Tome Rosandića (1950-1954). Učestvuje u osnivanju grupe Prostor 8 koja prvi put priređuje izložbu u slobodnom prostoru u Tašmajdanskom parku u Beogradu 1957. godine. Prvu samostalnu izložbu ima 1959. godine u Umetničkom paviljonu u Beogradu. Iste godine dobija nagradu za skulpturu na I međunarodnom bijenalu mladih u Parizu. Izlaže na preko 20 samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bila je u selekciji najznačajnijih izložbi jugoslovenskih umetnika u inostranstvu.

Foto: Bojana Janjić/MSUB

Na otvaranju će se pored autorke izložbe, obratiti direktorka Muzeja Marijana Kolarić, i dekan Fakulteta primenjenih umetnosti, redovni profesor i vajar Goran Čpajak, dok će izložbu svečano otvoriti državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar