Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Multimedijalni performans povodom promocije knjige stripova "Priče iz Drugog rata" istaknutog autora Aleksandra Zografa, održan je sinoć u Muzeju Jugoslavije pred velikim brojem ljubitelja devete umetnosti.

– Posle svih knjiga i stripova na ovu temu, postavljala su se pitanja zašto opet knjiga o tome, o Drugom svetskom ratu. Po meni, to je bila situacija koja je odredila sve druge situacije, čitave Evrope i sveta. Moje traganje je dovelo do toga da istražim i čujem malog čoveka koji bi da izađe iz svega toga, iz rata. Pred vama su priče iz Drugog rata – poručio je Zograf.

Višeslojni događaj je osmišljen u formi scenskog izvođenja tokom kojeg je publika imala retku priliku da uživo prati Sašu Rakezića odnosno Aleksandra Zografa i njegov zanimljiv crtački performans izveden sa muzičkom grupom „Malebolge“ iz Italije.

Prva priča pripoveda o jednom anonimnom srednjoškolcu iz Jugoslavije koji je nemačkim okupatorima napisao pismo sledeće sadržine: „Vi ste sada puni snage i moći, ali vi ćete na kraju izgubiti ovaj rat. I izaći ćete iz ove zemlje“. Nemci su tada bili zbunjeni, i kako kaže Zograf, to pismo, samo te reči su ih uznemirile i prodrmale.

Aleksandar Zograf Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Tokom promocije knjige, objavljene takođe na nemačkom (Bahoe Books, Beč) i italijanskom jeziku (001 Edizioni, Torino), Zograf je uživo pred publikom stvarao impresivne crteže. Taj proces je bio direktno prenošen preko velikog platna i praćen namenski osmišljenim muzičkim performansom. U pauzama između numera Zograf je govorio upravo o tim pojedinačnim stripovima kao što je navedeni scenario o dečaku i pismu Nemcima, ali i o knjizi stripova u celini.

Delo „Priče iz Drugog rata“ obuhvata 30 stripova Aleksandra Zografa koji iz mnogih perpsektiva osvetljavaju dešavanja tokom Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, a publikovana je u saradnji Muzeja Jugoslavije i izdavačke kuće „Popbooks“.

Druga strip priča je prikazana u celini kao već gotova sa sve naracijom u oblačićima i crtežima u koloru, o izvesnom čoveku Radoslavu koji je pisao o svom životu u jednoj beležnici poput dnevnika. Zograf je te zapise pronašao kod prodavca na Buvljoj pijaci 2004. i odmah ga je zaintrigiralo da napravi strip o tome. Taj čovek je opisivao svoj život od 1915. sve do 1944. godine, a fokus je bio na bombardovanju Beograda koje je krenulo 6. aprila 1941, što je umetnik verno prikazao poput grafičke novele, posebno kada je Radoslav spasao jednu ženu od bombi.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Drugi svetski rat jedna je od centralnih tema u Zografovom opusu, sagledana kroz živote i iskustva pojedinaca koje „zvanična istoriografija nije primećivala“. Predstavio je još jednu priču o arhivi Gestapoa, nemačke policije, za koju su bile neophodne godine istraživanja, a zavedena je pod nazivom „I 38“. Reč je o tragičnoj sudbini Aleksandra Ignjatovića, mladog časovničara koji je svom šefu folksdojčeru rekao „Vi ćete izgubiti ovaj rat“. Šef ga je onda prijavio policiji i odveden je na ispitivanje gde je sve do reči ponovio. Gestapo nije znao šta da radi, kako da mladom čoveku sudi i onda su ga na kraju pogubili, tajno streljali. Iako se vlast uvek hvalila svojim zločinima, kako je otkrio Zograf, ipak ovaj put nisu želeli da javno o tome govore, tako da su likvidaciju zataškali, a hrabri mladić se vodio kao nestao.

Foto:Promo/Muzej Jugoslavije

– Bio je to pravi čin pojedinca za divljenje, koga istorija ne pamti. Delimično je ovaj junak bio inspiracija za lik u seriji „Otpisani“, mada je tamo njegov karakter bio redizajniran. Život je bio mnogo ozbiljniji i tragičniji nego što je jedna ratna hit serija to predstavila – napomenuo je strip umetnik.

Aleksandar Zograf Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Koprodukcija zbirke stripova „Priče iz Drugog rata“ zaokružuje saradnju započetu u aprilu 2021, kada su u okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije izloženi Zografovi stripovi posvećeni bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine. Izložbena celina, realizovana u saradnji sa kustoskinjom ovog Muzeja – Simonom Ognjanović, bila je aktuelna od aprila do decembra 2021, a priređena je povodom obeležavanja 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

Zograf objavljuje stripove od sredine 80-ih godina 20. veka i od ranih devedesetih ostvario je međunarodnu karijeru, kroz saradnju sa američkom izdavačkom kućom „Fantagraphics Books“. Kolekcije njegovih stripova publikovane su kasnije i u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Portugaliji, Grčkoj, Japanu. Od 2003. godine redovno objavljuje u listu „Vreme“, a veoma je značajna njegova saradnja sa italijanskim nedeljnikom „Internacionale“.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar