Foto: Dragana Udovičić/Promo

Izložba “Čas domaćinstva: I'll show you mine if you show me yours” Valentine Savić biće otvorena u petak, 6. oktobra u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti, saopštili su organizatori.

“Polazeći od poststrukturalističkih feminističkih teorija, izložba dr umetnosti Valentine Savić, ‘Čas domaćinstva: I’ll show you mine if you show me yours’, bavi se temom ženskog rukopisa u keramici i sa tog polazišta razmatra pitanja predrasuda, slobode, institucionalnih kanona, potrošačkog društva, tradicije i rodnih uloga. Već više od dve decenije umetnica neguje svojevrstan pristup keramici, balansirajući između skulpture i dizajna, razvija svoja istraživanja i promišljanja u porcelanu. Problematizujući savremene društvene fenomene, stvara sopstveni mizanscen koristeći duboko intimne motive, filozofsku misao i jezik rodne umetnosti. Izloženi predmeti, od objekata svakodnevnice do keramičkog industrijski proizvedenog pisoara, metaforički referiraju i problematizuju društvene fenomene i rodne uloge”, ističe u tekstu kataloga kustoskinja izložbe Jelena Popović.

Foto: Dragana Udovičić/Promo

Izložbu je izabrao Savet Salona savremene primenjene umetnosti MPU, posle javnog konkursa, kao deo izlagačkog programa Muzeja primenjene umetnosti za 2023. godine. Velike multimedijalne keramičke instalacije strukturirane su po konceptualnim celinama i prate nekoliko faza u stvaralaštvu Valentine Savić. Na izložbi će biti prikazana nova produkcija radova, namenski rađena za ovu izložbu, ali i predmeti umetnice iz Zbirke Muzeja primenjene umetnosti kao i neki stariji referentni radovi.

Valentina Savić je rođena 1970. u Prizrenu, RS. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku keramika. Od 1998. do 2000. godine bila je stipendista grčke vlade za specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Atini, na Odseku za vajarstvo. Magistrirala je 2007. i doktorirala 2023. godine na Odseku keramika FPU, u Beogradu. Aktivno izlaže od 1996, članica je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) od 1998. i Međunarodne akademije keramike (Interantional Academu of Ceramics/ IAC od 2019. godine. Realizovala je 16 samostalnih izložbi i učestvovala na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivana za svoj rad. Živi i radi u Beogradu.

Foto: Dragana Udovičić/Promo

Svake subote u 13 sati, tokom trajanja izložbe, biće organizovana vođenja za publiku. Kustoskinja je Jelena Popović, viša kustoskinja MPU. Izložba je otvorena do 25. oktobra.

Foto: Dragana Udovičić/Promo

Bonus video: Izložba unikatnih ručno rađenih gitara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar