Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Kultni slovenački sastav Lačni Franc, predvođen pevačem Zoranom Predinom, sinoć je u Domu omladine poslednji put nastupio pred beogradskom publikom na oproštajnoj seriji regionalnih koncerata naslovljenih "Veliko finale".

U ispunjenoj dvorani „Amerikana“, Predin i podmlađena, odlično usvirana postava Lačnog Franca, koja je na okupu poslednjih nekoliko godina, odsvirala je izbor pesama sa 13 albuma, koje je Lačni Franc objavio od osnivanja 1979. godine u Mariboru.

Lačni Franc se pojavio u jeku jugoslovenskog novog talasa, nudeći Predinove često dvosmislene stihove ispunjene ironijom i sarkazmom, erotikom i politikom, zvučno omotane u spoj folka, džeza, kabarea, bluza, art roka i post panka.

Na oproštajnom koncertu Lačnog Franca pred beogradskom publikom mogla su se čuti emotivna izvođenja pesama kao što su „Ne mi dihat za ovratnik“, „Naj ti poljub nariše ustnice“, „Čakaj me“, „Na svoji strani“ i „Praslovan“.

Predin je duhovitim pričicama najavljivao skoro svaku pesmu, napomenuvši tako da je u krizu srednjih godina, kad muškarci nabavljaju ljubavnicu, ušao pospremajući za sobom i duhovito primetio da je za „Adio pamet“ tekst nastao davno pre njega.

Predin je pesmu „Koji s vetrom pevaju“ posvetio muzičaru Vladi Divljanu (1958-2015), „Kosu boje srebra“ klavijaturistkinji Ekatarine Velike Margiti Stefanović (1959-2002), a obradu KUD Idijota „Ja sjećam se“ njihovom pevaču Branku Črncu Tusti (1955-2012).

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dvočasovni koncert je okončan nakon burno prizvanog bisa i gromoglasno horski otpevanih pesama „Bilećanka“ i „Zarjavele trobente“ višeminutnih ovacija.

Kako je najavljeno, Lačni Franc od 1. januara 2023. godine odlazi u istoriju.

Bonus video: Cane o 40 godina karijere Partibrejkersa

Komentari

Svi komentari (0)