Foto:mfa.gov.rs/

Nakon što je krajem novembra kupio u Londonu sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" Muzej grada Beograda ovoga puta "preselio" je kupovinu u Pariz. Naime, Muzej grada Beograda otkupio je sad originalni odlivak u gipsu spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Dalekog 9. oktobra 1936. godine, na drugu godišnjicu atentata u Marseju, u Parizu je otkriven spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću čiji je autor Maxim Real de Sart, i to u pariskom 16. arodismanu, gde i danas stoji.

I Muzej grada Beograda, kako je potvrdila direktorka ove institucije Jelena Medaković, otkupio je originalni odlivak u gipsu, tačnije maketu koju je francuski vajar radio kao idejno rešenje za skulpturu. Kompoziciju, inače, čine figure Aleksandra Karađorđevića, oca mu Petra, vojvoda Živojina Mišića i Stepe Stepanovića, kao i Franša D’Eperea.

Muzej grada Beograda je stigao do podataka o ovom predmetu zahvaljujući Branki Đorđević- Nakanashi, koja je imala fotografiju sa otkrivanja spomenika 1936, ali i kontakt s antikvarom.

Upravi kupljeni odlivak nova je akvizicija za istorijsku zbirku Muzeja grada Beograda.

Ista ova institucija je prošlog novembra na aukciji u londonskom Sotbiju kupila sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ za 350.000 evra.

Slika je došla iz privatne kolekcije i čuvana je godinama na tajnoj lokaciji „u velelepnoj vili u Londonu“, otkrila je tada direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, a prethodni vlasnik je došao na javnom nadmetanju kuće Kristi 1994. godine, s tim što je slika tada prodata pod nazivom „Arnautski ratnik“.

Iza kupovine je stajala država. Predsednik Vučić je naime tad rekao da je slika kupljena „po njegovom nalogu“.

– Naložio sam onima koji su učestvovali u otkupu da plate kolika je cena i nađu način kako da država obezbedi novac za otkup te slike – kazao je Vučić, dodavši da će iz državnog budžeta biti obezbeđen novac za otkup „srpskih artefakata“ i za „vraćanje oca njegovoj zemlji“.

Iako je kupljena još u novembru, nikako da stigne u Beograd. Pre petnaestak dana Medakovićeva je izjavila za Tanjug da je umetničko veće Engleske izdalo saglasnost da slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, kupljena 9. novembra na aukciji u Sotbiju, može da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i konačno stigne u Muzej grada Beograda, dodavši:

Ostaće tajna kada će „Odmor bašibozuka“ stići u Beograd zbog bezbednosnih procedura transporta. Namera nam je da sliku izložimo u Konaku knjeginje Ljubice.

Foto: Printscreen

A polovinom maja 2021. Muzej grada Beograda je, na licitaciji u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, kupio i 148 umetničkih dela koja su činila deo stečajne mase kompanije Jugoeksport i to za 33 miliona dinara. Među njima su dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića…

Inače, kako nezvanično saznajemo, juče su konačno počeli radovi na rekonstrukciji zdanja Muzeja grada Beograda u Resavskoj, koje bi trebalo da postane dom najvećeg muzeja na ovim prostorima.

Iako je trebalo da radovi na rekonstrukciji počnu još u decembru, obnova vredna 36 miliona, počela je eto tek početkom februara. Podsetimo, posle nekoliko tendera za rekonstrukciju, od kojih je poslednji održan prošlog oktobra, kao izvođač radova izabran je W. D. Concord West, firme koja se povezuje se s Srpskom naprednom strankom.

Muzej grada Beograda Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, Muzej grada Beograda, koji skladišti jednu od najvećih umetničkih zbirki, kao i legata, i raspolaže kolekcijom od čak 132.000 predmeta, osnovan je 5. oktobra 1903. U sastavu Muzeja grada Beograda, koji „obitava“ na 14 prestoničkih adresa, su Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Ive Andrića, Muzej Tome Rosandića, Muzej Banjičkog logora, Zbirka ikona Sekulić, Arheološki lokalitet Vinča i Muzej Mladenovca. Takođe, čuva legate Paje Jovanovića, Bete Vukanović, Tome Rosandića, Pave i Milana Sekulića, Petra Popovića, Petra Konjovića, pa legat Jugoeksporta, onda legat Perić, zatim Darinke Smodlake, Robetra Cihler Gašparevića, Vladimira Marinovića, Jovana Subotića, Iva Andrića, Branislava Nušića, Branimira Ćosića, Jovana Cvijića, Đorđa Novakovića i Svetozara Dušanića.

Bonus video: Aukcija u Londonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar