Vera Čukić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Jugoslovenska kinoteka sinoć je uručila nagrade "Zlatni pečat" glumici Veri Čukić i direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću.

Na svečanosti povodom Dana Kinoteke u njenom sedištu otvoren je i 24. Festival nitratnog fima koji će trajati do 16. juna. U uvodnom obraćanju direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić je rekao da su Čukić i Popović zaslužili najviše priznanje Kinoteke kao umetnici „koji su utkali svoj talenat“ u srpski i jugoslovenski film.

– Zahvaljujem se kolektivu Jugoslovenske kinoteke za ovakvo prelepo iznenađenje, ovu divnu nagradu, jer ona meni budi mnoga sećanja i sentimentalno me jako potresa – rekla je Čukić primajući nagradu od Pantelića.

Podsetivši da je neke od svojih najboljih uloga igrala po scenarijima supruga Gordana Mihića (1938-2019), Čukić je zahvalila Kinoteci što su je ovom nagradom „posle deset godine negiranja“ podsetili na srećne dane.

Vera Čukić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Popović je istakao da mu je „veoma drago“ što dobija „Zlatni pečat“ pošto je za njega Kinoteka „bila prva škola pored amaterskog bavljenja filma“, a priznanje shvata i kao znak zahvalnosti za njegov rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

Nekadašnji dekan FDU Popović je podsetio i da su na Katedri za kameru njeni tvorci Nikola Majdak, Vladeta Lukić i on „sva znanja u radu na filmu prenosili studentima“. Najavljeno je da će biti priređene retrospektive filmova Vere Čukić i Predraga Popovića od 7. do 17. juna u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

Povodom 73. rođendana Kinoteke, Pantelić je rekao da mu se čini da Kinoteka „danas radi istim intenzitetom i voljom kao i 1949. kada je sve počelo“.

Jugoslav Pantelić, Predrag Pega Popović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

– I dalje se borimo za svaku rolnu filma ne znajući šta nas čeka kada se otvori kutija. Kinoteka i danas na dnevnom nivou bogati svoj arhiv, a bogaćenje prati briga o onome što imamo i što postaje naše novo blago – istakao je Pantelić.

Umetnički direktor i selektor festivala Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da će Festival „Nitrat 24“ od 6. do 16. juna u dvorani „Makavejev“ Kinoteke prikazati 48 filmova iz 31 kinoteke i srodnih institucija.

– Mi smo među tri najznačajnija festivala arhivskog filma. Na našem festivalu se prikazuju svi značajni filmovi od 1895. godine, od početka filma, pa sve do šezdesetih. Ove godine, posle dva uslovno rečeno kovid festivala, započinjemo sa normalnim festivalom u 29 termina – rekao je Erdeljanović.

Prema njegovim rečima, festival će pratiti i dvadesetak gostiju iz Severne Makedonije, Slovenije, Mađarske i drugih predstavnika arhiva, istoričara i teoretičara filma, što će biti prilika da pogledaju neke izuzetno kvalitetne filmove i razgovaraju o budućnosti filmskih arhiva i digitalnoj restauraciji.

Bonus video: Miloš Đukelić o Kanskom festivalu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar