Snimanje filma "Vera" Foto: RTS

Snimanje filma i televizijske serije "Vera" ovih dana nastavljeno je na Beogradskom sajmu. Debitantski film Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković inspirisan je životom Vere Pešić, mlade žene, koja je za vreme Drugog svetskog rata bila višestruki tajni agent. Ekipa nas je vratila je u davni septembar 1938. godine, kada je televizija stigla u Beograd.

To čudo tehnike bilo je glavna atrakcija drugog Jesenjeg sajma koji je posetilo dve stotine hiljada ljudi. Autentične reklame i natpisi, oldtajmeri i kostimi na setu su dočarali atmosferu sajamskog paviljona i predstavljanje prvog eksperimentalnog televizijskog programa.

U ulozi prezentera televizije pojavio se voditelj Kulturnog dnevnika RTS-a Dragan Vučelić.

– Rekreirali smo scenu prve demonstracije televizije u Beogradu 1938. Što je naročito zanimljivo, koristili smo se svedočanstvima koje je ostavio Radivoje Lola Đukić u svojim memoarima, jedan od osnivača Televizije Beograd koji je zaista bio prisutan te 1938. godine na Sajmu i video tu prvu demostraciju televizije. Tako da smo se potrudili da sve bude autentično – naglašava Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista filma „Vera“.

Snimanje filma „Vera“ Foto:RTS

Radnja obuhvata period neposredno pre Drugog svetskog rata i tokom njega. Reč je o špijunskom trileru sa elementima melodrame, iz perspektive Vere Pešić – „srpske Mata Hari“ – koja je sa 19 godina došla iz Leskovca u Beograd i ubrzo postala saradnica jugoslovenske, nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe.

– Pored svoje pameti i brzine je bila jako hrabra. I koliko je donosila dobre, donosila je i loše odluke, kao i neke koje nisu bile dobre za nju. Tako da mi je najzanimljivije što u scenariju ne postoji jedna linija tog lika nego je višeslojno i daje joj na autentičnosti. A posebno imam odgovornost što je Vera Pešić postojala – napominje glumica Jovana Stojiljković.

Snimanje filma „Vera“ Foto:RTS

Uz Jovanu Stojiljković glavne uloge tumače Petar Zekavica i Nikolo Kojo, a projekat se realizuje uz podršku Radio-televizije Srbije i Filmskog centra Srbije.

Bonus video: Lordan Zafranović o svom novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar