Porto Morto
Porto Morto Foto: Promo/Porto Morto produkcija

Popularni novi zagrebački bend Porto Morto, koji je pažnju skrenuo sjajnim spotovima i sofisticiranim pesmama na tragu zvuka ranog Haustora, nastupiće u četvrtak 26. avgusta u Domu omladine Beograd. Koncert je prvobitno trebalo da bude održan u Barutani, ali je zbog izmene vremenskih uslova svirka premeštena u salu Amerikana.

Izazovno koncipiran celovečernji program pod imenom „DABL BIL ZA NOĆNI ČIL“, na kome pored njih nastupa i sjajni beogradski underground trap tim Kene Beri & Spejs Noksi, predstaviće nam Porto Morto u novom izdanju. Nošeni sveže objavljenim hitom „Čekam ih“, spremni su nam da predstave svoje komunikativno lice – uz bogat zvuk duvača, po kome su karakteristički, njihova alternativna plesna muzika sad je više prožeta elektronikom.

Jedna stvar je oduvek jasna – Porto Morto spadaju u sastave koji svesno pomeraju granice i pritom ne zaboravljaju na to da se dobro zabave. A sa njima i publika, čiji su novotkriveni miljenici!

Porto Morto
Porto Morto Foto: Promo/Porto Morto produkcija

Razgovarali smo sa ćlanom grupe Hrvojem Klemenčićem o svemu pomalo.

Porto Morto spadaju već neko vreme u najbolje novije sastave u regionu. Kako biste sami opisali sebe i svoju muziku? Kakva je to estetika zapravo?

– Naša muzika nastaje kao zbroj naših individualnih iskustava i ukusa te najčešće kreće od ideje za pjesmu, koju često prepoznamo još na razini koncepta pa potom tražimo njoj odgovarajući estetski okvir, unutar kojeg nastojimo sačuvati što je moguće veću razinu organskog u upisivanju u snimku. Napet nam je zvukovni prostor instrumentacijski između akustičnog i sintetičkog, aranžmanski između strukturirane forme i improvizirane svirke, te  estetski korištenje elemenata različitih žanrova koji su nam zanimljivi, ali na nekoj teksturalnoj, simboličkoj ili kolorističkoj razini. Mi to zovemo Portopop. 

Da li možete ukratko da nam ispričate istorijat benda – na koji način ste se okupili i šta su vam bile glavne ideje, kako ste hteli da zvučite? Kako je došlo do toga da ste se formirali kao sedmočlani sastav, sa jakom duvačkom sekcijom, i sada i malo više elektronike?

– Bend je nastajao godinama – mi smo zapravo dvije ekipe iz dvije osnovne škole, a današnja postava se finalno oformila kada su se te dvije ekipe susrele putem oformljavanja jeboTon kolektiva, 2010.g. Tada smo se susreli i kliknuli u zajedničkim interesima na polju audio i vizualnih umjetnosti oko kojih smo vrlo brzo počeli ekperimentirati. Prvotno nam je prioritet i razlog postojanja bio snimanje albuma, koje je trajalo otprilike šest godina i imalo više ulogu studiranja, nakon kojeg smo sve više počeli live nastupati. U jednom periodu Porto broji čak trinaest članova (!!!), sve dok se malo nije profiltrirala ekipa tako da posljednjih četiri godine bend djeluje u nepromijenjenom sedmeročlanom sastavu.

Da li poređenje sa ranim Haustorom može da se održi? Te duvačke linije u vašoj muzici podsećaju na jaku zagrebačku školu koja, čini se, oduvek postoji. Imate li neke uzore na regionalnoj sceni, ko su bendovi koje ste uvek voleli?

– Haustor nam je sigurno jedan od inspiratinijih bendova sa naše scene, ali ima tu širok dijapazon uzora ili estetika, stilova, autora od kojih smo učili i od kojih učimo i dalje. Zapravo nam prilično brzo dosadi neki obrazac kojeg usvojimo pa si stalno postavljamo neke izazove, ne bi li svaka nova pjesma na kojoj radimo imala kakav eksperimentani moment i autentičnost; prvobitno i ne dolazimo iz svijeta popa iako trenutno upravo njegov vokabular nastojimo koristiti kao jedno od umjetničkih sredstava.

Jasno je da bend veoma polaže na izgled i uopšte vizuelnu prezentaciju, te da se po tome razlikujete od ostalih grupa. Kako gradite svoju vizuelnu poruku, da li ona proizilazi iz kompozicije? Ko pravi vaše, inače uvek intrigantne, spotove?

– Obzirom da smo se prvobitno i okupili oko rada na audio i video materijalu, oduvijek smo uz muziku snimali i neki prateći video koji ponekad i nije bio samo prateći;  nastojimo podjednaku pažnju dati i vizalnom (uostalom kao i tekstu), s naglaskom kako video nije tu samo ilustracija već s namjerom stvara svoj zasebni život i narativ. Naročito sada kada eksperimentiramo s pop jezikom u kojemu je upravo taj vizualni dio neizbježan. Sve spotove do sada smo radili u samostalnoj produkciji uz veliku pomoć naših prijatelja, bez kojih ne bi mogli realizirati ni 10% trenutnih rezultata pa im se svima ovim putem opet i opet zahvaljujemo.

Kako biste ocenili vašu dosadašnju karijeru, koliko ste zadovoljni onim što ste postigli kao umetnici? Šta je je još ostalo da se kaže?

– Zadvoljni smo trenutnim razvojem situacije – publika i dalje raste, a mi imamo osjećaj da tek radimo na debitanskom albumu, vjerojatno baš zbog za nas uvijek svježeg kreativnog procesa i organskog pristupa koji je uvijek živ, to nam je obavezni faktor. Radimo na pjesmi dok nismo skroz zadovoljni s njom (ili bar koliko možemo biti kad se uzmu (ne)uvjeti u obzir) i dok mi sami ne poželimo slušati te snimke. Potreba je tu, fokus je tu, bend je na okupu i dajemo maksimum, a to je ono što možemo. Sve ostalo je neizvjesno pa se ni ne opterećujemo previše oko tog. Radimo prvenstveno ono što nas vozi, dok nas vozi i tako sami sebi laskamo kako nismo prevara, a ako se nekome izvan benda svidi to što čuje ili vidi, naravno da se zatvori jedan vrlo motivirajuć i intiman krug sa slušateljem, koji jako lijepo vraća poticaj da se nastavi djelovati i dalje.

Vaš novi singl „Čekam ih“, ima najviše poseta na internetu do sad. U Beogradu najavljujete novi album – kako će se zvati i šta se može očekivati od njega? U kom smeru smatrate da će se razvijati vaša muzika u budućnosti?

– Zasad smo objavili dva najavaljujuća singla i spota s nadolazeće treće lp ploče pod nazivom „Portopop“, a uskoro slijedi još jedan singl pa najesen izlazimo sa cijelim novim albumom. Radimo na njemu posljednjih godinu dana, a smatramo ga najkonkretnijim uratkom do sada. U novom poglavlju Porto uzima modernu pop estetiku (u pravilu rezervirnu za samostalne izvođače) i unuar nje traži organski bend, u ovom izdanju sa još nešto svježijom i blago žargonskom lirikom.

Trebali ste da održite koncert u Beogradu marta 2020, a onda je krenulo to što je krenulo. Šta publika može da očekuje na vačem koncertu 26.8. u Barutani?

– Prije nego je izbila kuga trebali smo nastupati u Domu omladine prvi put samostalno i izvoditi svoj „Žuti koncert“, ali kao što smo već rekli, često mijenjamo aranžmane i koncept nastupa tako da ovaj puta dolazimo sa nekoliko novih još neobjavljenih pjesma te najavljujemo nadolazeću eru benda i album „Portopop“, koji nam je trenutno najviše u fokusu. Publika može očekivati da ćemo se potruditi napraviti sjajan nastup, deliverati odličnu svirku i probati prenjeti bar djelić elektrirajućeg naboja koji osjećamo dok sviramo zajedno, uz naravno prateći show i dobro zezanje.

Koliko vam je poznat Kene Beri, koji nastupa isto veče? Koga sa scene u Srbiji inače poznajete ili pratite?

– Poznat nam je Kene Beri, mislimo da je legenda, naročito live, iako ga osobno ne poznamo te se jako radujemo nastupu s njim. Od srpskih izvođača pratimo prilično puno toga, uostalom, to je sve i neka naša škola na kojoj smo odrasli i čiji se utjecaj sigurno osjeti i u našoj muzici.

Koji je prvi album kog ste kupili?

– Ima nas sedam u bendu pa je teško reći koji je bio čiji prvi album, ali sigurno bi se tu našli kakvi Beatlesi ili Floydi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar