Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Predstava „Očevi i oci“, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Кate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, premijerno će biti izvedena sutra u 19.30 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti,  u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe. Roman je protkan izuzetnim emocionalnim nabojem, sintetizuje nacionalno iskustvo i uspostavlja racionalan pogled prema korpusu tema koje se najčešće javljaju u promišljanju statusa srpske realne i mitske situacije. Iako ne prihvata romantizovanje prošlosti, Selenić takvu prošlost ne prezire, niti je osporava…

Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Кroz sudbinu porodice beogradskih intelektualaca Medaković, u periodu od 1890. do kraja Drugog svetskog rata, 1945. godine, jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca daje prikaz tadašnje srpske istorije, iz perspektive građanske elite tog vremena.

„Кao što smo i postavili kao umetničku nameru, drago mi je što će publika videti novo pozorišno čitanje ovog izuzetnog srpskog romana iz ugla pripadnika mlađe srednje generacije, koja sa sasvim drugačijim iskustvom sagledava epohu o kojoj je reč“, kaže umetnička direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

U podeli su Miloš Đorđević (Milutin Medaković), Nikola Rakočević (Stevan Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja Milačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena)…

Foto:promo

U umetničkom timu predstave su i Zorana Petrov (scenograf), Marija Marković (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Jasna Saramandić (asistent sceografa).

Biće ovo u Narodnom pozorištu prva postavka te Selenićeve tragične porodične sage objavljene 1985. godine.

Bonus video: NIkola Rakočević – Nema hleba, pocepane patike, jedna trenerka – to su devedesete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar