Foto: AP Photo/Oded Balilty

Da li će konačno biti do kraja razotkriven identitet najpoznatijeg uličnog umetnika znaće se uskoro, po okončanju jedne sudske parnice.

Naime, jedna tužba za klevetu mogla bi konačno da rezultira otkrivanjem identiteta misterioznog Benksija.

Tužilac Endru Galager u tužbi imenuje optuženog, „umetnika poznatog kao Benksi„, navodeći njegov pravi identitet. Tuženog umetnika imenuje kao Robina Ganingema, iz Bristola, kojem su 53 godine, objavio je pre neki dan na sva zvona „Dejli mejl“.

Uz Ganingema, Galager u tužbi pominje i kompaniju „Pest Control Ltd“, koju je, navodno, osnovao ulični umetnik, koja služi zaštiti njegovih dela i autorskih prava.

Kao razlog za tužbu pred Visokim sudom u Londonu navode se „uvredljive reči na Benksijevom Instagram nalogu iz novembra prošle godine“.

Inače, za Ganingema, talentovanog umetnika iz bristolskog predgrađa, sumnja se da je Benksi još od 2007. godine, kada je isto taj britanski tabloid „Dejli mejl“ objavio detalje sopstvene istrage o pravom identitetu artiste. Potom su se ređala i druga imena, a neki su čak spekulisali da je u pitanju alter ego još jednog slavnog britanskog umetnika Dejmijana Hersta. A onda je stiglo još jedno otkriće – u pitanju je žena! No, opet je usledio preokret kad je pre šest godina britanska drum`n`bass zvezda Goldi, koji je i sam davno crtao grafite, u jednom radijskom intervjuu pričao je o tome kako razni ljudi pokušavaju da zarade na Benksiju.

Benskijev mural u Bristolu Foto: EPA-EFE/JON ROWLEY

– Ako na majicu stavite ime Benksi, odmah se prodaje. Nije to nepoštovanje prema Robertu, jer mislim da je briljantan umetnik. Preokrenuo je svet umetnosti – kazao je u dahu Goldi i onda, shvativši šta je rekao, zaćutao na nekoliko sekundi.

Ime Robert bilo je sasvim dovoljno da britanski mediji zaključe da je u pitanju muzičar i osnivač kultnog bristolskog trip-hop sastava Massive Attack Robert del Naja. Pogotovo zbog činjenice da je Del Naja poznat i kao grafiti umetnik s pseudonimom 3D. Kao i zbog toga što su Goldi i Del Naja prijatelji, koje, osim muzike, povezuje to što su počeli kao ulični umetnici.

Benksi, koji više od tri decenije uspešno krije svoj identitet, odavno važi za britansku kulturnu ikonu. Niko ne zna ko je u pitanju, niti koje mu je pravo ime. Legenda kaže da se rodio ili 1974. ili 1975. godine u Bristolu i da je umetničko ime odabrao po čuvenom golmanu Gordonu Benksu, jer je i sam kao klinac igrao fudbal. Ono što se zna jeste da je karijeru počeo krajem osamdesetih godina, jer, navodno, nije hteo da postane mesar, kako je njegov otac zahtevao.

Benksijev rad u Notingemu foto.osmo Hook / Alamy / Alamy / Profimedia

Od prvog velikog znanog murala u Bristolu 1997. godine oslikao je većinu svetskih gradova, a njegov filmski prvenac „Exit Through the Gift Shop“ bio je nominovan i za Oskara za najbolji dokumentarac 2011. godine.

I dalje je sve vezano za Benksija, osim njegovih umetničkih dela koja zaista jesu stvarna ili naloga na Instagramu, mit.

A dok je „Deji mejl“ ponovo pokušao da razotkrije taj mit, ispostavlja se da je opet omanuo. Naime, kako piše „Artnet njuz“ tužba nije podneta protiv Robina Ganingema.

– Tvrdnja da za bilo šta teretimo Robina je netačna. Optuženi su „Umetnik poznat kao Benksi“ i „Pest Control Office Limited aid“ – precizirao je za ovaj sajt advokat Aron Vud.

Ispostavlja se da neki mediji, tako željni da uz svi moguću pompu razotkriju Benksija, nisu ni ovog puta uspeli da doakaju najpoznatijem misterioznom umetniku sveta!

Bonus video: Umetnik koji ulice pretvara u trodimenzionalne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar