Dušan Petričić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Čuveni karikaturista i ilustrator Dušan Petričić, otvorio je večeras svoju izložbu “Gideonove Biblije”, kao zidnu prezentaciju knjige koju je uradio sa kanadskim piscem i novinarem Rikom Salutinom i njegovim sinom Gideonom, u Grafičkom kolektivu u Beogradu.

– Izložba zahteva neki predgovor, ali pošto knjigu nemamo, ona je samo u vitriini, evo ukratko kako smo došli do nje. Moj najbolji prijatelj Rik iz Toronta, podižući sam svog sina Gideona, vodio je razgovore sa njim, zapisivao ih i rešio da napravimo knjigu. A, to nije bilo jednostavno. Pomogla je njegova kuma Margaret Atvud, zatim glumica i rediteljka Sara Poli, koja je nedavno dobila Oskara, ispričao je Petričić i dodao da je srećan što je Gideon večeras prisutan, 

Dušan Petričić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Knjiga je grafički oblikovana kao jevrejska Biblija Talmud sa centralnim tekstom, tj. sa pričama iz Starog zaveta i ilustracijama za svaku priču, a komentari oca i sina su ispisani i iscrtani po marginama svake stranice.

Pogledajte fotografije sa izložbe:

Slavna književnica Margaret Atvud navela je u predgovoru “Gideonove Biblije” da “izuzetne ilustracije Dušana Petričića pojačavaju doživljaj i biblijskih priča i aktuelne moderne dijaloge oca i sina, obogaćujući tradiciju pisanih komentara na kojima je knjiga nastala”.

Prema rečima Petričića, rezultat koji je želeo da prezentuje na izložbi u Grafičkom kolektivu je alternativna Biblija koju je likovno uobličio i sa mnogo kreativne slobode i humora prepričao jezikom ilustracije i karikature. Izložba obuhvata tridesetak printova, odabranih ilustracija za pojedine priče iz Starog zaveta i najatraktivnijih komentara sa margina knjige.

Svetlana Ceca Bojković i Božidar Đurović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svojim prisustvom događaj su uveličali Dejvid Morgan, šef misije kanadske ambasade u Srbiji, Svetlana Ceca Bojković, Goran Marković, Žarko Korać, Božidar Đurović, Branislav Guta Grubački, Jugoslav Vlahović, Irina Subotić…

***

Bonus video: Minja Bogavac o slobodi u medijima i pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar