Šinejd O'Konor Foto:EPA/SEBASTIAN SILVA

Šinejd se borila za sve zlostavljene žene jer je i sama bila zlostavljana. Sebe je doživljavala kao pevačicu koja je glasom i vriskom izražavala ono kroz šta je prošla i što oseća.

Pre samo nekoliko meseci, krajem marta kod nas je premijerno prikazan dokumentarac „Ništa se ne može porediti“. Premijera dokumentarnog filma o Šinejd O’Konor desila se na Beogradskom irskom festivalu, čiji je gost bio montažer ovog ostvarenja Mik Mahon.

Dokumentarni film Ketrin Ferguson, nazvan je po Prinsovoj pesmi „Nothing Compares 2 U“, zahvaljujući čijoj je obradi irska pevačica preko noći postala svetska ikona, u fokus je stavio priču o prvoj ženi, pop zvezdi u Irskoj koja je dala glas zlostavljanim devojkama u to vreme.

Sve počinje od skandala kad je Šinejd došla u centar svetske pažnje nakon što je usred popularne emisije 1992. godine pocepala sliku pape Jovana Pavla Drugog, ali kroz objektiv, Ketrin Ferguson podseća na njeno traumatično detinjstvo, zlostavljanje tradicionalne bolesne majke, ali i ispreda priču o stvaranju muzičke zvezde koja to nikada nije želela da bude.

– Šinejd je bila najveća zvezda kada sam bio tinejdžer i nikada pre toga u Irskoj nismo imali ženu pop zvezdu. Bila je prva u mnogo čemu i uticala je na žene. Njen izgled, stav, muzika, način mišljenja i ponašanja bili su nešto sasvim novo i sveže. Bilo je nečeg misterioznog i opasnog u njenoj ličnosti i privlačilo nas je sve. Šinejd je devojakama dala glas, progovorila je o problemima s kojima se devojke u Irskoj bore i inspirisala ih – pričao je za naš sajt Mik Mahon.

Mik Mahon Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šinejd nije učestvovala u stvaranju filma s obzirom na godinama unazad tešku situaciju, borbu s mentalnim problemima, ali i tragičan gubitak sina prošle godine.

– Nije mogla da bude uključena, niti da pogleda film, ali nam je dala blagoslov i čast je što nam je dala toliko slobode i vere da ćemo to uraditi kako treba i bez nje. Pristala je na jedan intervju, audio, i to je glas koji se čuje tokom celog filma i čini okosnicu i glavni tok. Samo je tako mogla da se opusti i priča iskreno i otvoreno o svom detinjstvu, ulasku u svet muzike, verovanjima i načelima, kao i momentu kada se odlučila da javno pocepa papinu sliku – govorio je montažer, koji je smatrao da je pevačica platila preveliku cenu za sve svoje „ispade“:

– Šinejd je delala iz srca, poštujući sebe i svoje poreklo. U filmu ima jedan intervju gde je pitaju da li je svesna posledica, a ona odgovara: „Kojih posledica?“. Nije imala osećaj za posledice, a iskreno nije ni marila. U intervjuu kaže kako su joj ljudi govorili da je budala što je tako bacila svoju karijeru kada je postala najveća zvezda, ali naglašava da takvu karijeru nikada nije ni želela. Po njoj, ništa nije bacala. Borila se za sve zlostavljene žene jer je i sama bila zlostavljana. Sebe je doživljavala kao pevačicu koja glasom i vriskom, kako i kaže u intervjuu, izražava sebe i ono što oseća.

Samo nekoliko meseci pre tragične smrti irski montažer naglašavao je za Nova.rs kako zbog svega cela irska nacija ima potrebu da Šinejd zagrli.

– U filmu Šinejd kaže onu veoma važnu rečenicu: „Pokušali ste da me sahranite, ali niste shvatali da sam ja seme“.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar