Foto: Karlo Cargonja

No Borders Orchestra (NBO), ansambl muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, održaće koncert u okviru turneje Embracing Vulnerability, u nedelju, 17. septembra u 20 časova, u Sinagogi u Novom Sadu.

NBO je simfonijski orkestar kojeg sačinjavaju izvrsni profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon Podgorice, Sarajeva, Rijeke i Zagreba, orkestar će održati nove koncerte u sklopu Embracing Vulnerability turneje, i to u Mostaru, Novom Sadu i Mariboru.

Foto: Karlo Cargonja

Projekat Embracing Vulnerability (“Prigrliti ranjivost”) ima sasvim posebnu temu.

– Ove godine kreiramo turneju koja će istraživati temu ranjivosti. Dok se činilo da se svet oporavlja i izvlači iz krize nakon pandemije, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je veoma bitno da smognemo hrabrosti da se suočimo sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima – objašnjava Premil Petrović, dirigent i umetnički direktor orkestra.
Ovom turnejom, No Borders Orchestra predlaže da ne negiramo trenutnu situaciju u svetu i da ne bežimo od nje, već da ovu krizu vidimo kao priliku za promenu i za duboko preobraženje načina života.

– Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumevanje – poručuje Petrović.

U junu ove godine, orkestar je dobio i prestižnu nagradu – Šampion regionalne saradnje za 2022. koja od ove godine nosi ime Erhard Busek, a koju dodeljuje Veće za regionalnu saradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA).

NBO svedoči o potrebi i mogućnosti da se muzikom prevazilaze nacionalne i društvene razlike radi opšteg dobra. Taj duh potreban je više nego ikad u svetu za vreme i nakon pandemije.

O umetničkoj reputaciji ansambla govori i to da je orkestar snimio svoj prvi CD za Deutsche Grammophone, najznačajniju izdavačku kuću za klasičnu muziku na svetu.

Orkestar je pripremio veoma uzbudljiv program u kome se nalaze dela klasičnih i savremenih kompozitora kao što su Johann Sebastian Bach, Isidora Zebeljan, Steve Reich, Arvo Pärt, Franz Schubert, Edward Elgar i Gustav Mahler sa svojim nezaboravnim Adagiett-om.

Foto: Karlo Cargonja

Specijalno za ovu priliku hrvatski kompozitor Davor Branimir Vincze napisao je kompoziciju The Wound is the Place where the Light enters You, kao porudžbinu NBO za ovaj projekat, a koga izvodi gudački orkestar u kombinaciji sa udaraljkama i elektronikom.

Projekat se održava uz podršku Sigrid Rausing Trust iz Londona. Ulaz na koncert je slobodan.

Bonus video: Bilja Krstić – Muzika je moja strast

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar