Foto:Karlo Cargonja

Veće za regionalnu saradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA) objavili su da je No Borders Orchestra (NBO) dobitnik nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek za 2022. godinu.

– Muziku smo odabrali kao odgovor na svetske probleme i izazove koje je nekoliko proteklih godina donelo. Nastavljamo sa našom misijom verujući da podsticanjem slobode izražavanja, kreativnosti i raznolikosti možemo napraviti mesta za dijalog, kritičko razmišljanje i razmenu ideja – rekao je primajući ovu uglednu nagradu Premil Petrović, umetnički direktor, dirigent i inicijator No Borders Orchestra (NBO).

Foto: Armand Habazaj za RCC

No Borders Orchestra se istakao među odličnim i zaslužnim inicijativama zbog toga što već duži niz godina na najpozitivniji i najmelodičniji način prikazuje Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu, naglašeno je u saopštenju žirija i navodi se zbog čega je sve zaslužio ovu nagradu.

– Zbog toga što kroz umetnost kao sredstvo ostvarivanja pozitivnog učinka u zajednicama okuplja umetnike i poklonike muzike iz svih delova regiona. Zbog toga što promoviše umetnost, zajedništvo i mudrost kroz najlepše note, predavanja i koncerte u reprezentativnim gradovima regiona i tako briše granice među nama. Sigurna sam da će No Borders Orchestra s ponosom nositi ovu titulu Šampiona i nastaviti sa svojom uzvišenom misijom – rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) na svečanostiuručenja nagrade koja je održana nakon godišnjeg sastanka organizacije u Budvi.

Foto: Armand Habazaj za RCC

Odluku je doneo žiri u sastavu Goran Svilanović, bivši generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju, Asja Krsmanović, rukovodilac takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala i Umut Ergezer, koordinator strategije Jugoistočna Evropa 2030 i analitičar ekonomskih politika u Veću za regionalnu saradnju, jednoglasno su odabrali No Borders Orchestra kao dobitnika ove prestižne nagrade kojoj pripada i novčani iznos od 5.000 evra.

No Borders Orchestra (NBO) nije konvencionalni muzički ansambl već deluje kao transformativna regionalna snaga na Balkanu. Koristeći muziku kao univerzalni jezik, NBO potiče pomirenje u našem kulturološki raznolikom regionu. Od svog osnivanja 2012. godine, u Beogradu i Berlinu, orkestar je izvodeći koncerte i druge nastupe ostavio svoj muzički trag širom Zapadnog Balkana. Orkestar čine muzičari iz svih etničkih i verskih grupa iz regiona koji nastupaju ne samo u klasičnim koncertnim dvoranama već i na nekonvencionalnim mestima i tako svoju muziku čine pristupačnom svima. Nastupi ovog orkestra na renomiranim festivalima širom Evrope pokazuju snagu pomirenja koja prevazilazi regionalne granice.

– Mnogo se radujemo ovoj nagradi koja je veliko priznanje prvenstveno drustvenoj misiji NBO-a. Takođe, posebno smo ponosni što smo ove godine dobili nagradu, jer sada nosi ime dr Erharda Buseka, dugogodišnji prijatelj i poštovalac onoga što NBO radi u regionu. Delili smo iste vrednosti, verujući u ujedinjenu Evropu, borili smo se za demokratske slobode i poštovanje osnovnih ljudskih prava, a svakako smo u muzici našli magičnu moć koja može da ujedini i leči. Ponosni smo i počastvovani što je dr. Busek bio član NBO Boarda već nekoliko godina. Njegova pomoć, saveti i ideje bili su neprocenjivi. Nagrada koja nosi njegovo ime za nas takođe ima veoma posebnu i sentimentalnu vrednost – rekao je za Nova.rs Premil Petrović.

Foto: Armand Habazaj za RCC

Šampion regionalne saradnje je godišnja nagrada koju je Veće za regionalnu saradnju uvelo u februaru 2013. povodom svoje pete godišnjice. U saradnji sa Saveznim ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije, 2022. godine ime nagrade je promjenjeno u Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek, čime je posthumno odata počast dr Buseku koji je bio specijalni koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, prethodnika Vijeća za regionalnu saradnju, ali i veliki pobornik Zapadnog Balkana i strastven zagovornik integracije regiona u Evropsku uniju.

– Nagrada koju je ove godine dobio No Borders Orchestra je ogromno i važno priznanje za dugogodišnji rad sjajnog orkestra mladih muzičara iz cele regije. Znamo da je ta saradnja moguća, jer orkestar i muzika koja se zajedno ostvaruje je pravi dokaz za to. Ovo priznanje u isto vreme predstavlja i veliki izazov, jer naš posao na tom planu nije još završen. Kao što i sam Balkan predstavlja još uvek, nažalost, prostor na kome dosta toga mora da se uradi da bi postao u potpunosti demokratski otvoren, savršeno ujednačen u poštovanju osnovnih ljudskih prava i svih suštinskih evropskih vrednosti, kao što su sloboda, poštovanje drugih, tolerancija, solidarnost, intelektualna radoznalost. NBO ide dalje, ne posustaje u toj važnoj borbi kroz svoju umetničku i društvenu misiji – rekla je za naš portal Beka Vučo, predsednica Upravnog odbora NBO.

Beka Vučo Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

NBO, kako saznajemo, planira da proširi svoju misiju i obuhvati šire društvo i umetnost tako što će da osnuje multidisciplinarni festival s ciljem prevazilaženja kulturnih podela kroz zajedničko stvaralaštvo.

– Naš prvi aktuelan projekat zove se „Embracing Vulnerability“. Ovu temu smo izabrali kao odgovor na probleme i izazive sa kojima se suočava svet poslednjih godina, od pandemije do rata u Ukrajini. Naši koncerti izazvali su neverovatno jaku emotivnu reakciju kako publike, tako i kritike i promotera, tako da će publika u Beogradu, Mostaru, Prištini, Tirani i Mariboru imati prilike da ga vidi u septembru ove godine – otkriva nam Premil Petrović.

Podseća da NBO projekat počiva na dva glavna temelja, a to su muzika i društvo.

– Svi nastupi uspešno balansiraju muzičku izvrsnost sa sveobuhvatnom svešću o društvu. Kao nevladina organizacija čiji je cilj da pokrene pozitivan društveni razvoj kroz snagu pomirenja i kreativne saradnje, traži načine za dekonstrukciju i transformaciju zajednica, zagovaranjem pozitivnih promena i angažovanjem društava da postanu inkluzivnija, interkulturalna, demokratska i otvorenija. NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana i šire – objašnjava Petrović.

NBO je imao brojne koncerte na vodećim festivalima u regionu Balkana, kao i turneje i izvanredne kritike na Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Festival d`Automne u Parizu, Operadagen u Roterdamu, Festival de Marseille, Brizbejnski festival (Australija), Festival u Gvangžuu (Juzna Koreja), Festival umetnosti u Makau (Kina) kao i u Barbikanu u Londonu, Kampnagel u Hamburgu, Radialsistemu i Berghainu u Berlinu, Megaronu u Atini, Lisabonu, Tuluzu, Strazburu…

No Borders Orchestra potpisao je ekskluzivni ugovor sa Universal Music sa prvim albumom „The Opening“ koji je objavljen pod brendom Deutsche Grammophon, najznacajnijom izdavackom kucom za klasicnu muziku u svetu. NBO je 2018. započeo svoju godišnju turneju The Balkan Season, prenoseći svoju muziku i svoju poruku širom Zapadnog Balkana i Evrope.

– Činjenica da je postao novi šampion regionalne saradnje, što je posebno dirljivo s obzirom na veliku ulogu koju je muzika imala u životu dr Erharda Buseka, u čiju čast posvećujemo nagradu, a koji je takođe lično učestvovao s orkestrom. Zahvaljujem se takođe članovima nezavisnog žirija i Regionalnom centru za izvrsnu saradnju – izjavio je Thomas Stoelezl, zamenik direktora za opšta evropska pitanja u Saveznom ministarstvu za evropske i međunarodne poslove.

Bonus video: Klavir koji sam svira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar