Foto:Zavod za udžbenike

Šta su novo srpski izdavači spremili za Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom Zavoda za udžbenike.

Na ovogodišnjem 65. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji traje do 30. oktobra, Zavod za udžbenike pripremio je brojna nova izdanja čiji će autori održati promocije tokom svih dana manifestacije, a ovom prilikom samo za naše čitaoce izdvajaju:

„Bela soba“, roman Zorana Živkovića

„Ivana je nestala…“ Ovim uviđanjem počinju najjneobičnija i najuzbudljivija 24 sata u životu pisca i profesora koji umnogome nalikuje na autora romana Bela soba. Ivana je trebalo da se vrati kući na večeru posle profesorovog časa kreativnog pisanja, ali ne samo da je nema nego joj je mobilni telefon isključen, što je sasvim neuobičajeno. Profesor se obraća policiji koja ustanovljava preko mreže nadzornih kamera da je s Ivanom verovatno sve u redu: poslednji put je snimljena kako, nimalo uznemirena, ulazi u jednu zgradu u kojoj se i dalje nalazi.

Za policiju je time „slučaj“ zaključen, ali ne i za profesora koji će tokom besane noći pokušati da odgonetne zašto ga je Ivana napustila. Mora da je život s jednim piscem ipak znatno teži nego što je on zamišljao… Jutro odagnava ove sumorne misli, ali i donosi nove nedoumice kada od Ivane stigne prvi imejl. U njemu je tek jedan čudnovati link koji vodi ka kratkom videu. Nemogućem videu, zato što se u njemu Ivana nalazi usred neke džungle odevena kao kada je sinoć izišla u zimsko beogradsko veče…

Zoran Živković Bela sobaa Foto:Zavod za udžbenike

Policija oživljava „slučaj“ koji sa svakim novim Ivaninim videom postaje sve složeniji i neverovatniji, dok za njega počinju da se interesuju sve više bezbednosne i obaveštajne službe. Ono što je u početku izgledalo kao banalna preljuba izrasta u fantastičan koloplet sve teže shvatljivih zbivanja u kojima profesor dospeva u žižu sumnji da orkestrira veliku terorističku zaveru.
No, sve će to učiniti bespredmetnim poslednji Ivanin video..

„Istorija srpskog naroda“, autor Miloš Jagodić

Na osnovnim studijama istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu istorija srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka (do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine) izučava se u okviru istoimenog predmeta, koji prostorno obuhvata teritorije država u kojima su živeli Srbi: Srbije, Crne Gore, Habzburške monarhije i Osmanskog carstva. Ova knjiga predstavlja udžbenik za deo predmeta koji se odnosi na istoriju Srba izvan Srbije, odnosno u Crnoj Gori, Habzburškoj monarhiji i u Osmanskom carstvu. Udžbenik za deo predmeta koji se odnosi na istoriju Srbije napisali su prof. dr Suzana Rajić i prof. dr Danko Leovac pod nazivom Istorija srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka: Srpska država u 19. veku.

Milos Jagodic – Istorija srpskog naroda Foto:Zavod za udžbenike

U udžbeniku su tretirani svi aspekti srpske istorije u meri u kojoj to dosadašnji rezultati naučne istoriografije, na osnovu kojih je napisan, dozvoljavaju. Istorija Srba u svakoj od navedene tri države predstavlja celinu za sebe i može se samostalno koristiti. Otuda su proistekla izvesna, ali, po našem mišljenju, korisna ponavljanja (npr. odluke Berlinskog kongresa 1878. spominju se u svakoj celini).

Na taj način, čitalac je lišen potrebe da prekida čitanje i vraća se na raniji deo teksta radi podsećanja na neki prethodno opisani događaj. Na kraju svake celine nalazi se spisak korišćene literature i istorijskih izvora koji može poslužiti kao polazna osnova za produbljivanje znanja iz pojedinih tematski užih oblasti. Sve istorijske karte grupisane su iza tekstualnog dela udžbenika. Nazivi država Habzburška monarhija i Austrija/Austro-Ugarska, odnosno Osmansko carstvo i Turska, kao i iz njih izvedeni pridevi korišćeni su kao sinonimi radi izbegavanja ponavljanja. Svi datumi su navedeni po novom (gregorijanskom) kalendaru.

„Istorija trapezuntskog carstva“, autor Radivoj Radić

Knjiga prof. dr Radivoja Radića, profesora vizantijske istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, upoznaje nas sa jednom dalekom i egzotičnom srednjovekovnom carevinom. „Trapezuntsko carstvo“, minijaturna imperija na južnim obalama Crnog mora koja je postojala četvrt milenijuma, od 1204. do 1461. godine, predstavljala je izdanak vizantijskog sveta, svojevrsni beočug između Istoka i Zapada, raskrsnicu kultura, čvorište važnih trgovačkih puteva između dva kontinenta, Evrope i Azije. Njegova prestonica Trapezunt (danas Trabzon u Turskoj), jedan od najlepših gradova na Istoku, nazivan je „glavom i očima cele Azije“. Vladari carevine, dinastija Velikih Komnina, umešnom politikom odupirali su se narastajućim silama islamskog sveta u okruženju, sklapali pragmatične trgovačke sporazumima sa italijanskim pomorskim republikama Venecijom i Đenovom, imali prijazne odnose sa hrišćanskom Gruzijom i nekoliko ovlašnih dodira sa onovremenom srpskom državom.

Radivoj Radić Istorija Trapezuntskog carstva Foto:Zavod za udžbenike

„Pedagoške ideje Ljubomira Nenadovića“, autor Mišo Došlić

Prof. dr Mišo Došlić, penzioner Filozofskog fakulteta u Prištini, rođen je, živeo je i radio na KiM do izgona 1999, kada se preselio u Beograd u kome i sada živi. Biografija profesora Došlića vezana je za prosvetu i veoma je bogata. Radni vek je započeo kao vaspitač u srednjoškolskim internatima, bio je profesor u srednjoj školi, savetnik za Srpski jezik i književnost, urednik u Zavodu za udžbenike, prof. VPŠ, univerzitetski profesor, emeritus.

Osnivač je i predsednik Društva za srpski jezik i književnost KiM, član prosvetnih saveta Republike i Pokrajine, član Predsedništva slavističkih društava Jugoslavije, član Ekspertske grupe za osnivanje učiteljskih fakulteta u Srbiji… Bio je i u redakcijama časopisa: Književnost i jezik, Stremljenja, Obeležja… Još kao mlad počeo je da objavljuje radove u naučnim zbornicima i časopisima. Autor je udžbenika za srednje i osnovne škole, priručnika za nastavnike i nekoliko naučnih monografija. Dobitnik je priznanja za najviše rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i nagrade za doprinos unapređivanju metodologije udžbenika.

U svetskoj, pa i domaćoj pedagoškoj literaturi često se nameće potreba analize ideja i misli poznatih književnika. Monografija Pedagoške ideje Ljubomira Nenadovića potvrđuje da je srpski narod istovremeno imao istaknute mislioce na književnom i pedagoškom području. Za značajnu knjigu prof. dr Miša Došlića biće blagodarni mnogi naučni delatnici, prvenstveno pedagozi. Ona donosi podatke o srpskoj pedagogiji, istoriji, kao i važnim institucija koje su u vreme života i rada Ljubomira Nenadovića bile deo prosvetnog sistema. To su samo neki od razloga, zbog kojih je prof. dr Mišo Došlić dao vredan prilog našem nacionalnom i pedagoško- obrazovnom nasleđu.

Mišo Došlić Foto:Zavod za udžbenike

Monografija je namenjena širem čitalačkom sloju, a posebno studentima književnosti i pedagogije. Takođe, može biti od velikog značaja za sve one koji se na bilo koji način bave istorijom društva, vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.

„Solfeđo 1“, autorke: Aleksandra Miletić, Ivana Drobni

Udžbenik (124 strane) sadrži sve važne elemente nastave solfeđa – melodiku, ritam, opažanje i intoniranje, diktate, stvaralaštvo i slušanje muzike. Svi su segmenti tonalno, melodijski, ritmički i logički povezani, usaglašeni i međusobno povezani u smislu gradacije zahteva. Navedeni sadržaji se logično prepliću, dopunjuju i nadovezuju.

Melodijski kontekst Udžbenika sagledan je kroz obradu dečjih pesama, narodnih pesama i pesama–modela, te kroz postavku osnovnih tonova kao najvažnije karike procesa muzičkog opismenjavanja. Ponuđene pesme primerene su uzrastu kako po pitanju tematike tako i po pitanju razvijenosti melodije, ritmičke fakture, artikulacije i dinamičkog nijansiranja.
Ritam je prikazan putem dečjih brojalica, kojima se spontano utiče na razvoj sposobnosti za prepoznavanje i reprodukciju sadržaja, ravnomerne pulsacije i grupisanja ritmičkih udara. Uz uobičajeno koračanje i taktiranje, uvedeno je, uporedo s manuelnom reprodukcijom, korišćenje različitih pokreta (Body Percussion), s ciljem razvoja koordinacije i podele pažnje.

Solfeđo Foto:Zavod za udžbenike

Disciplina opažanja i zapisivanja kratkih diktata takođe je obrađena kao logičan deo nastavnog toka. Ponuđena harmonizacija pesama i melodijski primeri dati su i u audio-formatu (skeniranje QR koda mobilnim telefonom vodi do linkova s pratnjama i diktatima) kako bi učenici dobili dodatni podsticaj za samostalno vežbanje.

Ovaj udžbenik propraćen je Metodskim priručnikom (nalazi se na veb-sajtu Zavoda za udžbenike), koji pruža značajnu podršku u realizaciji nastave. Građa koja čini ovaj priručnik, raspoređena je prema celinama (lekcijama) u udžbeniku i povezana je s konkretnim primerima. Zbog toga i numeracija pojedinačnih vežbanja, harmonizacija ili dodatnih primera prati onu iz udžbenika.

Hirurgija perifernog nervnog sistema, autor Lukas Rasulić

Knjiga urednika prof. dr Lukasa Rasulića, kao saizdavački poduhvat Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, JP Zavoda za udžbenike i Udruženja neurohirurga Srbije, predstavlja kapitalno delo od izuzetnog značaja u oblasti medicinskih nauka.

Ova knjiga čitaocima nudi savremen sveobuhvatan pristup hirurgiji perifernog nervnog sistema, pružajući neophodno znanje svima koji su u svakodnevnoj praksi zainteresovani za lečenje pacijenata sa povredama i oboljenjima perifernog nervnog sistema. Može se koristiti kao konsultativni priručnik za specijaliste sa iskustvom, ali takođe može dati neophodne smernice lekarima koji se nalaze pred odlukom o izboru specijalizacije i nameravaju da posvete svoj profesionalni razvoj i nastavak karijere upravo u ovoj oblasti.

Hirurgija perifernog nervnog sistema – korice Foto:Zavod za udžbenike

Koncept knjige je kombinacija klasičnog udžbenika i modernog tematskog priručnika, a autori poglavlja su najpoznatiji stručnjaci iz pojedinih segmenata predmetne oblasti u Srbiji. Pruža celovit uvid u savremena znanja o svim problemima patologije perifernog nervnog sistema, sa posebnim akcentom na praktična saznanja o dijagnostici i terapiji. Knjiga ima ukupno 630 strana (5 delova sa 33 poglavlja na 586 strana), 313 slika od kojih su sve intraoperativne fotografije nastale tokom operacija izvedenih od strane urednika i autora poglavlja, 55 tabela i 3 grafikona i namenjena je aktivnim hirurzima, koji se bave ovom oblašću, kao i ostalim stručnjacima različitih specijalnosti, kao što su neurohirurzi, ortopedi, vaskularni i plastični hirurzi, fizijatri, neurolozi, radiolozi, neurofiziolozi, kao i svim lekarima koji učestvuju u dijagnostikovanju i lečenju pacijenata sa povredama i oboljenjima perifernih nerava.

Prvih šest čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjige Zavoda za udžbenike: „Kakva Evropa“, Lukas Cukalis, „Nauka o ljubavi i izdaji“, Robert Danbar, „Na Drini ćuprija“ Ivo Andrić, „Lov na naciste“, Efraim Zurof, „Spoljna politika Kraljevine Jugoslavije 1934-1939“, Gordana G. Ristić i „Milan Stojadinović: politika u vreme globalnih lomova“, priredio Miša Đurković.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare