Foto: Promo

Nakon dve godine pauze zbog pandemije beogradski Sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih". Posetiocima će se predstaviti oko 400 izdavača iz zemlje i inostranstva, a pored slavnog Francuza Patrika Besona, gosti iz inostranstva će biti i pisci Đovani Dozini, Ajfer Tunč i Đorđe Matić. Rumunija je ove godine zemlja počasni gost Sajma knjiga.

Šta novo srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam otkriva Nova.rs u serijalu koji otvaramo ponudom kuće Laguna. Ova izdavačka kuća pripremila je brojne naslove domaćih i stranih autora, a među njima se izdvajaju novi romani Gorana Petrovića „Papir“ i „Ikonostas“, „Kad đavoli polete“ Vladimira Kecmanovića, „Pobednici“ Fredrika Bakmana, „Mala Italijanka“, ili biografija „Elizabete Druge.

DOMAĆI AUTORI – beletristika

„Papir“, „Ikonostas“ Goran Petrović

Papir i Ikonostas su prve dve priče, „dva toka“ u Romanu delti Gorana Petrovića, univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim. Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da raskošno ispripovedanu povest Papir uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte. A u fantastičnoj pripovesti Ikonostas ikone će na svom putu doživeti mnoge nevolje, presretaće ih i Turci, i razbojnici, i morske nemani, i vremenske nepogode, dočekivati i klanjati im se vernici, mnoge će se zauvek izgubiti, a u despotov dvor stići će samo jedna, oštećena i gotovo neprepoznatljiva, pa ni despotov savetnik Konstantin Filozof neće razaznati o kojem se svetitelju radi…

Ikonostas Goran Petrović Foto:Promo/Laguna

„Kad đavoli polete“ – Vladimir Kecmanović

Ne ubija onaj koji drži nož. Nego onaj kom ostaje imperija. Nova knjiga Vladimira Kecmanovića Kad Đavoli polete je roman o zlostavljanju dečaka i izostavljanju mnogih reči. Jer Kecmanović je majstor da od nenapisanog i ćutnje stvori čudo likova i priče.

Kad đavoli polete Vladimir Kecmanović Foto:Promo/Laguna

„Muk“ – Goran Milašinović

Zločin protiv čovečanstva se ne zaboravlja. A protiv prirode? Posle velikog uspeha romana Slučaj Vinča Milašinović je, ponovo inspirisan istinitim događajem, stvorio napetu priču o niskim strastima sa nesagledivim posledicama. Tito Fonda čeka telefonski poziv koji će potvrditi da je krupna pošiljka iz Srbije pristigla na svoje odredište u Italiju. Samo nekoliko dana pre nego što je pošiljka utovarena u kamion-hladnjaču, na bačkom lovištu se odigrao događaj koji će nerazmrsivo povezati živote nekoliko aktera čije se sudbine inače nikada ne bi ukrstile.

Muk Goran Milašinović Foto:Promo/Laguna

„Paklena putarina“ – Vladimir Kopicl

U ovom urnebesnom „kongresnom“ putovanju na Daleki istok glavni junak proći će kroz vatru, vodu, zemlju i vazduh da bi se odao izazovima novih susreta, izleta, koktela, nenadanih žurki i drugih iznenađujućih priključenija koja prate ovakve međunarodne susrete na svim meridijanima. Kopicl se na duhovit način, u brojnim asocijativnim nizovima, poigrava i žargonom savremene tehnološke ere i nastojanjem današnjeg sveta da, u senci velike politike, ispituje koncepte zbližavanja i upoznavanja sa različitim kulturama, navikama i običajima.

Paklena putarina Vladimir Kopicl Foto:Promo/Laguna

„Mica, Beograd i odvratni Britanac“ – Mirjana Đurđević

Gospođa Mica Đurđević, poznata predratna književnica, životari svoje treće doba na tavanu sopstvene kuće, jer su je oslobodioci oslobodili i viška stambenog prostora. Jedinu vezu s novim vremenom predstavlja njen nezvanično usvojeni kalmički sin Ljalja, o čijim poslovima ne zna ništa, osim da sada nosi vojničku uniformu a ponekad Đurđeviće obraduje papirnom kesom punom namirnica iz diplomatskog magazina.

Mica ovaj usamljenički i za nju sirotinjski život podnosi sportski, uostalom ona je i bivša vrhunska sportistkinja, ali je jedan problem ubija – uopšte ne može da piše. Pomoć stiže od Ljalje u vidu ponude za zaposlenje: podučavaće srpskom jednog problematičnog britanskog diplomatu. Iz ovog naizgled naivnog angažmana Mica će naglavačke uskočiti u urnebesan političko-psihološki triler, čije posledice i dan-danas nisu razmršene.

„U zagrljaju princa tame“ – Simonida Milojković

Novi roman Simonide Milojković je uzbudljiv i zastrašujući ljubavni triler, istinita priča devojke koju njen mladić uvodi u satanističku sektu. Upoznala sam ga prvog dana srednje škole. Goran je bio četvrta godina i posle škole mi je prišao i izgovorio: „Sad si moja.“ U dubini Banjičke šume imali smo svoj panj. Tu, na tom panju, izgovorila sam „da“ kada me je pozvao da idemo kod njega. Zapalio je crvenu sveću i tek tada sam videla da na zidu piše: „Čini šta ti je volja i neka ti to bude jedini zakon.“ Na slikama pored natpisa bile su lobanje jarca, pentagrami, naopako okrenuti krstovi… Unutrašnji glas mi je govorio: „Beži odavde.“ Ali me je u tome sprečila neutoljiva glad za Goranom, koja me je s vremenom potpuno preobrazila.

„Vreme vlasti“ – Dobrica Ćosić

Kao i u svojim ranijim knjigama, Ćosić i njegovi likovi i u ovom romanu svode račune sa svojom epohom, sagledavajući svoj vek kao vreme beščašća, a same sebe kao žrtve maćehinske vlasti. Pritom, Vreme vlasti nastavak je i na neki način svod piščeve „sage o Katićima“, koja je započeta još romanom Koreni 1954. godine i koja obuhvata čitav XX vek – po Ćosiću vek istorijskih poraza Srbije.

Foto: EPA/MAJA ILIĆ

„Dosije Atila“ – Đorđe Vasiljević

Potresan i neobično umešan spoj književne imaginacije i dubokog uvida u izvore nasilja jedne izgubljene generacije odrasle u zemlji bez nade i iluzija. Ovo je ujedno i ličnim iskustvom obojena analiza kazneno-popravnog sistema Srbije, u kojem se ogleda celo društvo ogrezlo u kriminalu i korupciji. Posebnu boju ovom uzbudljivom autobiografskom romanu daje lik žene koja svojom bezuslovnom ljubavlju i požrtvovanošću otvara put nade i iskupljenja.

„Đavolski dobar bluz“ – Ivan Nešić

Roman Đavolski dobar bluz predstavlja omaž tvorcu delta bluza Robertu Džonsonu: ima 29 poglavlja jer je upravo toliko pesama snimio tokom svog kratkog života ovaj izvanredni muzičar, a priča o Diksonu zasnovana je upravo na legendi o Džonsonovom susretu na raskršću – čovek u crnom nudi nešto jedinstveno, ali cena je previsoka, u šta će se glavni junak vrlo brzo uveriti…

„Buka“ – Tijana Kondić

Da li je iza svakog paravana laži istina uvek dobrodošla?
Milica se useljava u staru zgradu u centru grada. Bojažljivo čuva svoju tajnu, dok stanari pokazuju neobične sklonosti. Milica počinje da zazire od njih jer ne čuju buku koja dolazi svake večeri iz zaključanog stana iznad njenog.
Pokušavajući da otkrije izvor buke, Milica nailazi na traume svakog stanara, ali se i suočava sa svojim strahovima.
Uznemirujuća psihološka drama sa šokantnim obrtom pokazuje da naši životi mogu da budu samo iluzije i oklop naše slabosti, ali i način da napokon čujemo istinu o sebi.

STRANI AUTORI – beletristika

„Pobednici“, Fredrik Bakman

Pobednici su snažan, nasilan i emotivan završetak priče o malom hokejaškom gradu i njegovim stanovnicima. Sve će početi s olujom, a završiće se s vatrom. Vratiće se neko koga dugo nije bilo. Neko će leći na večni počinak. Neko će se zaljubiti. Neko će sanjati o profesionalnoj hokejaškoj ligi, a neko o osveti. Neko spava uz najboljeg prijatelja, neko se trudi da sačuva brak… Neće se ostvariti sve za šta smo se borili. Pa onda, šta je to porodica, šta je hokejaški tim, šta zajednica? To su zbirovi naših izbora. Ono što smo spremni da žrtvujemo ne bismo li ih zaštitili.

Pobednici Frederik Bakman Foto:Promo/Laguna

„Mala Italijanka“ – Lusinda Rajli

Rozana Mensini je jedanaestogodišnja devojčica koja voli da peva. Kada je čuje porodični prijatelj, operski pevač milanske Skale Roberto Rosini, predviđa joj blistavu karijeru. Njena porodica nije u mogućnosti da plaća skupo školovanje, ali njen brat pronalazi način da joj ostvari san. S vremenom se Rozana zaljubljuje u Roberta, a njihova ljubav burno utiče na njihove karijere i živote njima bliskih ljudi. Mala Italijanka prati Rozanin uzbudljivi život pune tri decenije i vodi nas sa napuljskih ulica i iz milanskih crkava u mirno englesko selo i u najveće operske kuće na svetu.

Mala Italijanka Lusinda Rajli Foto:Promo/Laguna

„Prebivališta“ – Džumpa Lahiri

Ovaj prelepo oslikani portret života sastavljen je od kratkih vinjeta koje čine plodno tlo za autorkinu impresivnu moć zapažanja. Neimenovana naratorka u neimenovanom italijanskom gradu živi mirnim životom. Grad koji ona naziva domom za nju je poverljiva osoba i životni partner: trotoari, parkovi, mostovi, pijace, ulice, prodavnice, kafići… Ali mirnu površinu njenog života uzburkava dublji nemir.

„Svaki dan u godini 4“ – Uve Jonzon

U poslednjem tomu sage, koji je pisca koštao deceniju mukotrpnog rada, Gezina Krespal planira putovanje u Prag, živo se prisećajući nemirnih školskih dana u Nemačkoj Demokratskoj Republici. U međuvremenu, ćerka Mari brzo raste i preispituje istoriju iz koje potiče. Ovi veoma gusti poslednji meseci vuku nas, u prašini događaja, do šokantne represije Praškog proleća.

„Ritam Harlema“ – Kolson Vajthed

Rej Karni je pošteni trgovac nameštajem, ali potiče iz duge loze harlemskih lopova. Posao mu ne cveta, pa kad mu rođak Fredi povremeno donese prsten ili ogrlicu, Karni ih utopi. Fredi će upasti u ekipu koja planira da opljačka hotel, ali pljačka ne prolazi po planu. Karni sada ima novu klijentelu – mutne pandure, opake lokalne gangstere, sitne pornografe i svakojaki harlemski ološ, pa u njemu započinje borba između poštenog i nepoštenog Reja.

„Ljubavnici“ – Paolo Konjeti

Fausto je našao pribežište na planini posle raskida dugogodišnje veze. U gradiću podno Alpa upoznaje Babet koja mu nudi da bude kuvar u njenoj kafanici. Tu radi Silvija kao konobarica, nesigurna da li će na planini samo prezimiti ili ostati zastalno. Tu je i stari Santorso, gorštak koji uživa u samotnjačkim šetnjama. Sam u kuhinji, Fausto počinje ponovo da oseća mirise i ukuse, potrebu da brine o drugom, žudnju i želju za prepuštanjem.

„Kuća u Rivertonu“ – Kejt Morton

U leto 1924. godine uoči raskošne zabave, jedan mladi pesnik oduzeće sebi život. Jedini svedoci su sestre Hana i Emelin Hartford, koje posle nemilog događaja više nikada neće međusobno razgovarati. U zimu 1999. godine mladi režiser koji snima film o samoubistvu pesnika posećuje Grejs Bredli, nekadašnju služavku na imanju Riverton. Potisnute uspomene i probuđeni duhovi prošlosti pokuljaće iz pukotina Grejsinog sećanja.

„Poslednji preživeli“ – Tes Geritsen

Tedi Klok je drugi put u svom kratkom životu preživeo masakr. Jedva je pobegao kada mu je poklana cela porodica. Sada ima četrnaest godina i ponovo je jedini preživeli masakra svoje hraniteljske porodice. Tedi će ponovo biti siroče sve dok bostonska policija ne dodeli njegov slučaj detektivki Džejn Ricoli. Odlučna da zaštiti mladića, Džejn otkriva da je svaka slučajnost samo zastrašujući deo surovog plana nemilosrdnog ubice.

DOMAĆI AUTORI – publicistika

„Ornamenti Srbije – pirotski ćilim // Ornaments of Serbia – the Pirot kilim“ – Milica Živadinović

Tradicija istkana osećanjima i veštinom

U potrazi za objašnjenjem porekla i mogućih značenja ornamenata na pirotskom ćilimu, ova knjiga pruža temeljan uvid u tradiciju ženskog zanata. Retke i pažljivo odabrane fotografije prvi put su sakupljene specijalno za ovo luksuzno izdanje. Lepota, sklad i majstorstvo izrade ćilima danas inspirišu i zadivljuju, a njihova estetika oplemenjuje savremeni enterijer.

„Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba“ – Momčilo Petrović

Knjiga novinara i pisca Momčila Petrovića Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba nastavak je velikog hita Zanimljiva istorija Srba u 147 priča. To je zbirka tematski raznorodnih kratkih i upečatljivih priča iz istorije Srba koje većina čitalaca nikada nije čula niti je o njima išta znala. Autor bez zadrške i argumentovano piše o ljudima i događajima koji su od javnosti namerno i sistematski vešto skrivani. U knjizi se, između ostalih, nalaze odgovori na pitanja: Koje su porodice pre sto godina stekle kapital iskorišćavajući decu kao robove? Šta su sveštenici radili u partizanima? Jesu li se Srbi zaista surovo oslobađali svojih ostarelih članova porodice? Da li je istina da je legendarni pisac bio saradnik okupatora Beograda u Prvom svetskom ratu?

„Portreti junaka i junakinja Dostojevskog – vladika Maksim

Ova inspirativna, pronicljivo napisana i bogato ilustrovana knjiga izlazi u momentu kada se na prostoru šire otadžbine velikog pisca Fjodora Dostojevskog odvija najveća drama od Drugog svetskog rata. Istovremeno, njen autor podseća na složenost „ruske duše“ koju potvrđuju jurodivi junaci Dostojevskog – kritičari apsolutizma, okrutne vlasti i trijumfalizma imperije.

Fjodor Mihailovic Dostojevski Fyodor Dostoevsky
Fjodor Mihailovič Dostojevski Foto:Wikipedia

STRANI AUTORI – publicistika

„Kraljica“ – Metju Denison

U knjizi Kraljica, životopisu suverenke s najdužim stažom na prestolu u celoj britanskoj istoriji, Metju Denison prati život Elizabete II kroz doba društvenih promena bez presedana. Ovo delo, koje krase prefinjeni stil i nijansirano prosuđivanje, pruža sliku radosti i pobeda kao i razočaranja i previranja u jednom izuzetnom vladarskom životu. Takođe se procenjuju ostvarenja jedne žene na koju se gledalo kao na zastupnicu odanog služenja svojoj zemlji, simbol poštovanja dužnosti, postojanosti, dobročinstva i stoicizma, što je zaista i bila sve do poslednjeg dana.

„Putovanje čovečanstva“ – Oded Galor

U Putovanju čovečanstva svetski poznati ekonomista i mislilac Oded Galor ukazuje na postojanje zadivljujućih veza širom kontinenata i tokom milenijuma, odgovara i na pitanje da li je ekonomski rast kompatibilan sa borbom za izlazak iz ekološke krize, hrabro i zanimljivo izlažući dokaze i priču koji na drugačiji način uobličavaju naše razumevanje istorije čovečanstva.

„Poslednji dani Romanova: Tragedija u Jekaterinburgu“ – Helen Rapaport

Knjiga Poslednji dani Romanova obuhvata period kratkotrajnog zatočenja Romanova u tom gradu, a sva pažnja je usredsređena na poslednje dve nedelje i na sam gnusni čin ubistva. S jedne strane je porodica koja je izgubila sva carska obeležja – oni su sada samo roditelji i deca koji žele da žive spokojno – a s druge složena i haotična mašinerija boljševičkog rukovodstva.

„Moć geografije“ – Tim Maršal

Moć geografije Tima Maršala predstavlja fascinantan, lucidan i duhovit prikaz ključnih svetskih regiona koji će oblikovati globalnu politiku i odrediti u kom pravcu i na koji način ćemo se razvijati u ovom veku. Tim Maršal u novoj knjizi otkriva da su opcije svake zemlje ili regiona ograničene geografskim položajem koji ostaje isti dok se svet menja vrtoglavom brzinom.

„Osetljivi titan“ – Kristina Ajhel

Biografija Ludviga van Betovena napisana je kroz prizmu njegovih najvažnijih dela – od Mesečeve sonate do Devete simfonije. Šta šest najvažnijih Betovenovih dela govore o njemu kao čoveku od krvi i mesa, u biografiji Osetljivi titan otkriva nam autorka Kristina Ajhel. Ona nam priča zadivljujuću priču o ovom velikom kompozitoru koji je bio nekonformista poput rok zvezde.

AUTORI IZ REGIONA

„Ovo vrijeme sada“ – Semezdin Mehmedinović

Književnik u egzilu, večiti izbeglica, Semezdin Mehmedinović se 2019. godine, posle više od dve decenije života u Sjedinjenim Američkim Državama, vratio u Sarajevo i napisao svoju prvu povratničku knjigu. „Svaka je prošlost beskonačna“, piše autor u ovoj žanrovski gotovo neodredivoj knjizi koja premošćuje kontinente i razdoblja, u kojoj dotičemo osamdesete godina dvadesetog veka, rat u Sarajevu, putujemo po dalekoj Americi i – vraćamo se u Sarajevo.

„Christkind“ – Boris Dežulović

Negde u dubokoj austrijskoj provinciji pred kraj 19. veka stranac dolazi u varoš i raspituje se za jednog dečaka. Tragajući za dečakom, stranac će doći i do odgonetke mnogih tragičnih smrti, ali on ima zadatak da ubije osmogodišnje dete ne bi li ga sprečio da kao odrasli neurotični degenerik pobije milione ljudi. Otkud junaku ovo znanje o budućim događajima? Pa jednostavno, poslat je vremenskom mašinom iz Splita s kraja 20. veka da izmeni tok istorije.

Boris Dežulović Foto: Laguna/Promo

„S one bande moje gore – Jasenka Lalović

Prvi deo trilogije Brda od pelina. Pronicljiva, nadasve iskrena i realna priča o ženi koja se svesno i potpuno povinuje muškarcu: ocu, mužu, bratu ili sinu. Ulogu koja joj se nameće kroz pokolenja, prostorom i vremenom u kome se zatekla ona stoički prihvata. Ova knjiga otkriva jedan specifičan i pomalo zaboravljen svet, njegovu tradiciju i običajno pravo, koje je iznad onog ispisanog slovom zakona. U njemu je čovek više svačiji nego svoj. A žena je samo senka takvog čoveka…

MALA LAGUNA, ZA NAJMLAĐE

„Meda Čeda“ – Bendži Dejvis

U luna-parku, u zoo-vrtu, na trkama, ili na selu, pridruži se Medi Čedi u nezaboravnim avanturama u ovim sjajnim slikovnicama sa klizačima!

„Džinovska bojanka: divlje životinje“ – Grupa autora

Rasklopi džinovsku scenu i oboj žirafe, lavove, majmune i ostale divlje životinje. U knjizi te čeka i više od 80 nalepnica, kao i mnoge zanimljive činjenice!

ZA ŠKOLARCE

„Priče o čudesnim mitskim bićima“ – Stefanija Leonardi Hartli

Uz ovih deset divnih priča upoznaćeš se sa neverovatnim čudovištima i drevnim bićima iz mitova i legendi naroda širom sveta.

„Boginje“ – Janina Ramires

Upoznajte pedeset ženskih figura iz celog sveta – boginja, svetica, veštica, demonica, koje nam od davnina ulivaju veru i snagu, a i danas nas inspirišu…

„Urnebesna biologija“ – Dragana Petrović Kosanović i Andreja Leskovac

Eksperimenti i zanimljivosti iz sveta biologije doneti na duhovit način, vesela knjiga za starije osnovce i celu porodicu.

ZA TINEJDŽERE

„Magnus Čejs i bogovi Asgarda – Mač leta“ – Rik Riordan

Roman pun avantura, u kojem upoznajemo nordijske bogove i bogatu nordijsku mitologiju, koja se seli na ulice savremenog Bostona.

Foto: Brad Wakefield / / SWNS / Profimedia

„Pokretne slike“ – Teri Pračet

Alhemičari Disksveta otkrili su magiju velikog ekrana. Ali šta krije mračna tajna brda Holi Vud? Sudbina je odlučila da otkriju Viktor Tagelbend i Teda Vitel.

Prvo dvoje čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjigu Vladike Grigorija „Nebeska dvorišta“.

Bonus video: Beogradski sajam knjiga – nekad i sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar