Foto: Promo/Dereta

Šta novo srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće Dereta iz Beograda.

Iz ovogodišnje produkcije Dereta izdvaja dela Dejmona Galguta. Roman „Obećanje“, dobitnik Bukerove nagrade za 2021, duboka je meditacija nad Južnom Afrikom. Ovo delo, koje se bavi značajnim i aktuelnim temama, u sebi nosi književni duh Virdžinije Vulf i Džejmsa Džojsa. Roman „U nepoznatoj sobi“, koji se našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu 2010, snažna je trodelna priča o odnosu između putovanja, ljubavi i rastrzanosti.

Foto: Promo/Dereta

U okviru „Deretine“ književne edicije „XX vek“, u kojoj se objavljujuju dela koja su u svetu već kanonizovana kao klasici, ali dosad nisu prevođena na srpski ili nisu dobijala zasluženu pažnju književne kritike, Dereta predstavlja prvi prevod na srpski jezik Kazancakisovog remek-dela „Zorba: život i narav Aleksisa Zorbe“. Domaća čitalačka publika će se upoznati sa autobiografskim memoarima Vladimira Nabokova „Pričaj, sećanje!“, kao i s novim, redigovanim izdanjima romana „Glavna ulica“, nobelovca Sinklera Luisa, jednom od prekretnica u američkoj književnosti, i „Ispod vulkana“, Malkoma Laurija, remek-delom engleske književnosti XX veka.

Foto: Promo/Dereta

U biblioteci „Tragom klasika“ Dereta je pripremila izdanje kultnog romana Rejmona Kenoa „Caca u metrou“, u ingenioznom prevodu Danila Kiša, kao i „Sanjarije usamljenog šetača“, svedočanstvo o obožavanju prirode, samoće, tišine i izolacije, filozofa Žan-Žaka Rusoa.

Foto: Promo/Dereta

Ljubiteljima biografija zanimljiva će biti priča o Lukreciji Bordžiji, autorke Marije Belonči, koja uspeva da razbije mit o jednoj od najoklevetanijih žena u istoriji čovečanstva, kao i „Dama u zlatnom“: neobična priča o remek-delu Gustava Klimta, Portretu Adele Bloh-Bauer, En Mari OʼKonor.

Foto: Promo/Dereta

Delo „Srpski srednjovekovni grbovi“, Nikole Giljena, nezaobilazno je štivo za sve koje zanimaju srednjovekovna srpska istorija i heraldika. Iz pera nedavno preminulog estetičara i filozofa kulture Sretena Petrovića nastao je poslednji deo svojevrsne trilogije o stanju savremene umetnosti i estetike, „Estetika i progres“, a „Manconijevo zaveštanje“ Bojana Jovanovića knjiga je antropoloških ogleda iz savremene kulture.

I ove godine Dereta priprema naslove popularnih savremenih autora: „Sve će biti savršeno“, novi hit Lorenca Maronea, autora bestselera „Sitnice koje život znače“, „Nevidljivi život Euridisi Guzmao“, feministički prvenac Marte Batalje, koju kritičari porede sa Elenom Ferante, „Pčelinji žamor“ Sofije Segovije, hipnotički meksički roman o trijumfu, tragediji i magiji, kao i roman „Sanjar“ ruskog autora Vladimira Čugunova. Epska istorijska avantura „Koljačeva kći“, Janiva Ickoviča, spoj je „Violiniste na krovu“ i Kventina Tarantina, a čitaocima će biti zanimljiv i „Anđeoski vrt“, Dejvida Hjusona, uzbudljiv istorijski triler o mračnoj prošlosti ratne Venecije. Još jedan aktuelni hit iz „Deretine“ produkcije svakako je i roman „U dubini duše: lični dnevnici Logana Mauntstjuarta“, Vilijama Bojda, ispovest čoveka koji je zahvaćen svakom pošasti XX veka.

Foto: Promo/Dereta

Ljubiteljima domaće književnosti interesantna će biti istorijska drama o sudbini Srbije ‒ trilogija Tajane Poterjahin „Varoška legenda: Prvi sneg, Đavolji tefter i Neman“, a za čitaoce koji više vole savremene teme izdvajamo „Krug dvojke“ Maše Rebić i „Moj život s Begbedeom“, Biljane Willimon.

Foto: Promo/Dereta

Najmlađi čitaoci imaće priliku da nabave nove nastavke popularnih ilustrovanih serijala: „Dnevnik šonjavka 15“ – „Rizičan poduhvat“, „Roli Džeferson i njegova veoma prijateljska avantura“, kao i „Nezgode Maksa Kramblija 2: „Haos u osnovnoj školi“.

Prvih šestoro čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon Deretina izdanja:  Dejmona Galguta „Obećanje“ i „U nepoznatoj sobi“, Maše Rebić „Krug dvojke“, En Mari OʼKonor „Dama u zlatnom“, Rejmona Kenoa „Caca u metrou“ i „Manconijevo zaveštanje“ Bojana Jovanovića.

Bonus video: Podcast Snaga uma i gost Dejan Tiago Stanković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar