Poklon zbirka Dragiše Brašovana Foto: Galerija Matice srpske

U okviru pratećeg programa izložbe „Poklon-zbirka Dragiše Brašovana“ održaće se predavanje “Poetika prostora: salon kao susret privatnog i javnog” u petak, 28. jula u 19 časova, u Galeriji Matice srpske.

Predavač je filozof Goran Vujkov, koji će predstaviti promene kroz istoriju konteksta „privatnog“ i „javnog“.

Foto: Promo/Galerija Matice srpske

Politički i ekonomski uticaji jedne epohe oblikovali su promene društvenih praksi, te se i umetnost i kultura menjala shodno tim promenama. Moderno doba u Evropi od XVII do XX veka je prostore privatnosti širilo i oblikovalo u nastojanju da promeni dotadašnje normative života u zajednici, ne narušavajući postojeću strukturu.

Na ovom predavanju, navodi se u saopštenju, imaćemo priliku da sagledamo pitanje privatnosti kroz kulturnu istoriju salona koji su služili kao mesta javnog i privatnog okupljanja vodeće klase, a u kojima se raspravljalo o politici, umetnosti i kulturi. Predavanje će analizirati strukturu privatnog i javnog diskursa kroz salon.

“Fenomenološki, prepoznaćemo svojevrsnu poetiku salonskog prostora koji je definisao kulturni i umetnički razvoj širom Evrope. Od kraljevske i crkvene rezidencije, preko salona i kafeterija, do današnjeg dnevnog boravaka. Ukazaćemo na javne kulturne i društvene veze koje su formirale istoriju privatnog života, ali i ponašanja, navike, potrebe i ukuse”, saopštili su iz Galerije Matice srpske.

Bonus video: Veliki slikar Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar