Foto: Promo

Izložba "Golden Age" vajarke Jelene Božović Đorđević i slikarke Une Novosel biće otvorena se otvara u sredu, 14. decembra u 19 časova, u Kući kralja Petra.

Reč je o zajedničkoj postavci vajarke i slikarke sa paralelama na „zlatno doba“ srpske umetnosti i kulture.

“Intimni dijalog dve vrsne umetnice zapravo je reminisencija na najplodonosnije doba srpske istorije i umetnosti i ogleda se kroz seriju Jeleninih skulptura, a nesvakidašnju paralelu ima i u Uninom radu.

Rad Une Novosel Foto: Promo

Modus postavke jeste zlatno doba srpskog slikarstva, koji podrazumeva živopis Raškog stila, ali nas umetnice sopstvenim poetikama podsećaju ne samo na taj momenat, već i na vreme uspeha i procvata srpske države kroz vekove postojanja… i odjeke u sadašnjosti”, zapisala je likovni kritičar Maja Živanović i istakla:

“Prateći istorijske tokove i negujući tradicionalni manir stvaranja i lepotu jednostavnosti u skulpturi, Jelene Božović Đorđević pokazuje zrelost i veštinu u ostvarivanju desetine portreta ljudi koji su na različite načine obeležili srpsku istoriju i kulturu… Arhetipsko i simbolično, dramatično i lirsko – poigravanje s vidljivim, snažnog enformelističkog naglaska, u apstraktnim pikturalnim slikama velikih formata Une Novosel, otkriva nam intimni, taktilni svet umetnice, dominantnih zlatnih tonova”.

Rad Jelena Božović Đorđević Foto: Promo

Una Novosel na ovom projektu je radila od 2017, a poslednjih godinu i po dana Jelena Božović Đorđević je stvarala sinhronizovano sa njom.

Izložba „Golden Age“ biće otvorena do 27. decembra 2022. godine.

Bonus video: Retrospektivna zložba Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar