Foto: Promo/ Galerija SANU

Izložba "Nikola Dobrović - Pod zastavama modernih pokreta", povodom 125-godišnjice od rođenja znamenitog arhitekte i akademika, biće otvorena 24. maja s početkom od 19 časova u Galeriji SANU, saopštili su organizatori.

Zamišljeno je da postavka, koja će trajati do 24. avgusta, osvetli više slojeva života i dela Nikole Dobrovića, koji je živeo od 1897. do 1967. a na teritoriji Srbije ima podignuto samo jedno zdanje – ansambl Ministarstva odbrane i Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu.

Najveće i najznačajnije delo Dobrovića teško je urušeno u NATO agresiji 1999. godine, a krajem 2005. Vlada Srbije proglasila ga je za kulturno dobro.

Izložbu o članu Srpske akademije nauka i umetnosti i Jugoslavenske akademije znanosti i umetnosti Dobroviću u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture – BINA, uradili su Marta Vukotić Lazar i Bojan Kovačević i autorka izložbene postavke Marina Dokmanović.

Osim važnog zasnivanja predmeta Savremena arhitektura i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Dobrović je ostavio trag kao pisac dvadesetak knjiga i mnogih tekstova, postavljajući temelje naše savremene kulture u domenu urbanosti.

Izložba je deo integralnog obeležavanja 125 godina od rođenja Dobrovića, koje obuhvata naučni skup, nekoliko publikacija na srpskom i engleskom jeziku, studentski konkurs, tribine i razgovore, u organizacionoj saradnji sa BINA, Arhitektonskim fakultetom, Filozofskim fakultetom, Udruženjem arhitekata Srbije i Akademijom arhitekture Srbije.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar