Počinju Dubrovačke letnje igre, dve predstave iz Srbije

Kultura 10. jul. 202113:10
Podeli:
Dubrovacke ljetne igre
Generalna proba otvaranja Dubrovačkih letnjih igara Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovačke letnje igre svečano će biti otvorene večeras podizanjem zastave na Stradunu ispred Crkve Svetog Vlaha, a u okviru 78. festivalskog izdanja do 25. avgusta biće izvedeno više od 60 dramskih, muzičkih i drugih programa, saopštili su organizatori. U programu su i predstava „Pod istim krovom“ u režiji Ivane Janošev, u koprodukciji Novosadskog pozorišta i organizacije Kulturanova, kao i "Van sebe" Nataše Rajković i Ivana Penovića, nastala u saradnji organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Ceremoniju otvaranja režira Hrvoje Korbar, a u muzičko-scenskom igrokazu nastupiće Dubrovački simfonijski orkestar, ansambl udaraljki Percussion Club, folklorni ansambl „Linđo“ i Festivalski dramski ansambl pojačan studentima glume i igre sa Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, uz direktan prenos na državnoj televiziji, najavljuju organizatori. Festival se ove godine, nakon što su prošlog leta Igre izmeštene u luku, vraća na mesto gde je održavan od nastanka, a publika će morati da pokaže kovid potvrdu ili drugi dokaz o vakcinisanju protiv koronavirusa.

U okviru dramskog programa Igara najavljene su dve premijere. Prvo će 13, 14. i 15. jula na Lazaretima biti izveden „Van sebe“, autorski projekat Nataše Rajković i Ivana Penovića, nastao u okviru projekta „Luka sanjara“, sufinansiranog novcem iz programa EU „Kreativna Evropa“. Predstava „Van sebe“ u kojoj igraju Nikša Butijer, Nataša Kopeč, Romina Tonković, Suzana Brezovec i Pavle Vrkljan bavi se iskustvima migranata i pozitivnim uticajem migracija na razvoj nekih od kulturno-društvenih i ekonomskih zajednica i psihološkim aspektima preseljavanja, a nastala je u saradnji tri organizacije iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

U okviru istog projekta biće izvedeni i komadi „Proslava“ Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, kao i komad „Pod istim krovom“, koprodukcija Novosadskog pozorišta i novosadske organizacije Kulturanova. Predstava „Pod istim krovom“ scenska je adaptacija istoimene knjige dnevnika sirijskog migranta Amira Bajtara i Heninga Zusebaha, Nemca koji ga je primio u svoju kuću. U predstavi, premijerno odigranoj u Novom Sadu u februaru ove godine, igraju Uroš Mladenović, Jelena Galović i Daniel Husta, a publika Igara moći će da je pogleda 29. i 30. jula na Lazaretima.

Druga pozorišna premijera, „Glava lava“ po romanu Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić, zakazana je za 20. avgust. To je komad o Dubrovniku kao „mestu sudara burne istorije i burleskne tranzicije“, sa naglaskom na porodicu Gundulić, a predstavu izvodi Festivalski dramski ansambl.

Komentari

Vaš komentar