Nem Stankovic Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani. Festival će sutra u 19.30 časova otvoriti ostvarenje "Moj drug Tomi" mladog kanadskog reditelja srpskog porekla Nema Stankovića.

„Moj drug Tomi“ (My friend Tommy) je duhovit, generacijski film o seksualnom sazrevanju nevinog 40-godišnjeg muškarca. Nem Stanković je povodom prikazivanja filma, na današnjoj konferenciji za medije, rekao da mu mnogo znači što će „Moj drug Tomi“ imati evropsku premijeru u Beogradu.

– Radnja filma „Moj drug Tomi“ prikazuje istinitu priču o 40-godišnjem muškarcu Tomiju Liju koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje. Tomi nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku, ne poseduje račun u banci. Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti – objasnio je Stanković.

Film „Moj drug Tomi“ biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Nem Stankovic Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Umetnički direktor festivala Igor Toholj je povodom novog izdanja DOK-a rekao da peto izdanje festivala, kao prvog u kalendarskoj godini, u glavnom programu predstavlja nešto svedeniji, ali fokusiraniji program s obzirom na teme i autorske ideje.

– Po običaju, tu je nekoliko filmskih portreta značajnih stvaralaca iz različitih umetničkih disciplina, kao što su „Cesaria Evora“, ili „Johnny Depp: King of Cult“, kao i biografski film „Princess: Diana“, a dva filma nam razotkrivaju neke od tajni Holivuda – otvorenu seksploataciju i mizoginiju u „Body Parts“ i skrivenu ulogu CIA u produkciji nekih od najvećih hitova fabrike snova u „Theaters of War“ – najavio je Toholj.

Umetnički direktor najavio je i premijeru vizuelno inovativnog introspektivnog dokumentarnog eseja “Mavena” Andrije Lekića, “Language of the birds” Erika Biloa, film koji antropocentričnost suprotstavlja svetu ptica, opservacioni film “Autoportret” koji manipuliše materijalom sa kamera za nadzor širom planete, kao i turski film “Koudelka: Crossing The Same River”, čiji protagonista je jedan od najvećih fotografa današnjice.

Džoni Dep: Kralj kulta

Najpoznatiji po svojim ekscentričnim i nekonvencionalnim filmskim izborima, Džoni Dep je možda jedan od najsvestranijih glumaca svog vremena u Holivudu, i Iza kog će ostati zaostavština ozbiljnog, dobro zaokruženog izvođača. Njegova sklonost da često igra ekscentrične likove čije su neobičnosti pogrešno shvatane u društvu učinila ga je jednim od najboljih svetskih karakternih glumaca, sa legendarnim ulogama kao što su kapetan Džek Sperou i Vili Vonka. Od njegovih čudnijih uloga kao što je Ludi šeširdžija u Alisi u zemlji čuda do konvencionalnijih predstava kao što je Džon Dilindžer u Državnim Neprijateljima, Džoni Dep je uspeo da osvoji srca miliona, I postane jedno od najpoznatijih glumačkih imena. Džoni Dep je holivudski kameleon.

Johnny Dep
Džoni Dep Foto:EPA-EFE/JUAN HERRERO

Neki drugi lik

Film koji odgovara na jedno pitanje: Da li je ikako moguće zvati se Džejms Bond? Film prati istraživanje muškog identiteta kroz živote, ličnosti i avanture različite grupe muškaraca, pravih muškaraca širom sveta koji dele isto ime – Džejms Bond.

Sezarija Evora

Svetski poznata pevačica Sezarija Evora u novom i intimnom dokumentarcu. Uz dosad neviđene snimke i uvide u život pevačice, film prati njenu borbe i uspeh. Rediteljka koristi arhivske snimke, koncerte, intervjue i slike kako bi prikazala ženu koja je ostala verna sebi i nikada se nije odrekla nezavisnosti. Ostala je u ožiljcima zbog svoje problematične mladosti, a na pitanje novinara koji je njen najveći san, odgovorila je: „Ne verujem u snove, pitajte me nešto drugo!“

Koudelka: Crossing The Same River

Pogled izbliza na prošlost legendarnog Magnum fotografa Josefa Kudelke, sećanja, njegova razmišljanja o fotografiji, njegov stav o životu i njegovo emotivno putovanje kroz “Ruševine”, njegov poslednji projekat, koji govori o arheološkim ruševinama antičkih gradova mediteranske regije.

Lov na kitove

U fjordovima Farskih ostrva kitovi se i dalje love svake godine, a kilogrami, a kilogrami mesa se distribuiraju među ostrvljanima. Krvave scene izazivaju su negodovanje u međunarodnim medijima. Sa nožem u ruci, stanovnici Farskih ostrva ukazuju na licemerje onih koji osuđuju kitolov, ali zatvaraju oči pred metodama industrije mesa. Kada aktivisti za životinje putuju na Farska ostrva da demonstriraju, dolazi do sukoba. Sa trezvenim i pronicljivim okom za za suprotnost, reditelj Vensan Kelner beleži sukob bez biranja strana.

Feministički odgovor

Elis u Brestu, Aleksija u Sent Etjenu, Sesil u Kompijenju, Žil u Marseju: četiri od hiljada mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane belim čaršavima i crnom bojom, oblepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i parolama koje osuđuju femicid. Neke su dugogodišnje feministkinje, druge nikada ranije nisu vodile kampanju – sve su u pobuni protiv zlostavljanja koje je prečesto preplavilo njihove živote. Seksizam je svuda – ali su i hrabre žene svuda!

Celokupan program možete pogledati na zvaničnom sajtu DOK#5.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar