Foto: Dok Promo

Srpska premijera filma "Mavena" Andrije Lekića biće održana 4. februara u 19.30 sati u mts Dvorani u okviru petog po redu Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5, saopštili su organizatori.

U filmu „Mavena“ Lekić donosi gledaocima četiri priče snimljene u periodu od osam godina i to: onu o krvnoj osveti i posledicama, fenomenu virdžine, ljubavi između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i poslednjim danima oca u terminalnoj fazi maligne bolesti.

Kroz četiri priče glavni protagonista „Mavene“ promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama protagonista dokumentarca vraća se 2011. godine u mesto u kojem je odrastao, otkriva Lekić potku filma, dodajući:

Foto: Dok Promo

– Vraća se da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti. Rijetko dobijemo priliku da snimamo teške momente na njihovom vrhuncu, u terminalnoj fazi bolesti recimo, periodu određene zarobljenosti, periodu nemogućnosti da se stvari promijene, usled čega slijedi iznova preispitivanje.

Andrija Lekić Foto:privatna arhiva

Andrija Lekić je rođen u Beogradu 1976, ali se kao dečak s porodicom seli u Crnu Goru. Posle završenih osnovnih studija iz marketinga odlazi u Pariz, a potom i u London gde studira fotografiju na koledžu Kensington i Čelsi. Nakon saradnje sa francusko-japanskim institutom i samostalne izložbe fotografije u Japanu, provodi neko vreme volontirajući u područjima pogođenim zemljotresom i cunamijem, posle čega se vraća u Beograd.

Foto: Dok Promo

Film „Mavena“ biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok petog po redu izdanja Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5, koje će biti održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma