Foto: EPA/INGA KUNDZINA, London News Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA-EFE/Mostafa Darwish

Beogradski irski festival (BIF), manifestacija koja tradicionalno svakog marta domaćoj publici predstavlja umetnost i kulturu ove zemlje, počinje večeras u 19 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, kada će slavnom reditelju i scenaristi Džimu Šeridanu biti uručen “Zlatni pečat”, Nakon toga biće prikazan njegov čuveni film “Moje levo stopalo“, koji je Danijelu Dej Luisu doneo "Oskar".

U okviru Nedelje Svetog Patrika publika će do 18. marta imati priliku da uživa u selekciji irskih filmova, nagrađivanoj pozorišnoj predstavi, izložbi fotografija, kao i da učestvuje u razgovorima sa rediteljima, piscima i novinarima iz Irske… Kroz dve tematske celine biće prikazano čak 15 ostvarenja koja slave živote i dostignuća irskih stvaralaca.

Foto: Aleksandra Ignjatović/Promo

– Filmski program ove godine predstavlja stvaraoce koji su bili ili su danas ikone irske kulture i umetnosti, ljude koji su Irsku stavili na mapu svetskog stvaralaštva. Publika u Srbiji će videti filmove koji slave život čuvenih glumaca Pitera O`Tula i Ričarda Harisa, zatim voljenih Šejna Mekgovana i Šinejd O`Konor, ali i Džordža Besta, fudbalske zvezde i heroja Mančester Junajteda, ili gej aktivistkinje, transvestita Panti Blis – kaže Jaš Kaminski, direktor i pokretač BIF u Srbiji.

Gošća Beograda biće i rediteljka Katrin Hart, čiji će film “Fejt i Branko”, o romskom muzičaru iz Srbije i Engleskinji koja se zaljubljuje u njega, biti prikazan sutra u 18 časova u Muzeju kinoteke.

– “Fejt i Branko” je moj prvi dokumentarni film i napravila sam ga pre nekoliko godina u Srbiji. Sve je počelo tako što mi je moj učitelj plesa ispričao o jednoj romskoj organizaciji u Valjevu, u Srbiji. Radila sam master iz vizuelne atropologije tada i odlučila da moja disertaciju bude o toj organizaciji i romskim muzičarima. Tako sam upoznala Branka, koji podučava violinu, i Fejt, muzičarku iz Engleske, koja je došla u Srbiju da nauči da svira romsku muziku na harmonici. Fascinirana sam bila tom pričom, njihovim odnosom, ljubavnom vezom, i odlučila sam da na tome gradim ceo film – kaže Hart ovaza naš list i dodaje da je snimajući u našoj zemlji zavolela i naš jezik i narod koji je, kako ističe, vrlo sličan Ircima.

Ekskluzivan gost biće i pozorišna trupa „Fishamble“ iz Dablina. U Beograd dolaze sa predstavom „Kralj“, koja je glavnom glumcu Petu Kinevanu donela najprestižniju britansku glumačku nagradu – “Ser Lorens Olivije”. Predstava je prošle godine bila deo čuvenog pozorišnog festivala u Edinburgu, a nakon Beograda biće igrana u Americi.

Kinevan na sceni oživljava usamljenika Lutera, nazvanog po Martinu Luteru Kingu, koji se priprema za svoj veliki nastup kao imitator jednog drugog kralja – Elvisa Prislija. Priča govori o predrasudama, borbi za sopstveni izbor u životu i, u najširem smislu, otvara pitanje mentalnog zdravlja savremenog čoveka. „Kralj“ će biti igran 14. i 15. marta u Bitef teatru.

Gost BIF-a biće i reditelj i pisac Alan Gilsenan, nekadašnji predsednik Irskog filmskog instituta. Publika će moći da vidi njegov film „Duhovi Bagotonije“, koji govori o dablinskoj boemskoj četvrti Bagotonija, koja je, sredinom prošlog veka, bila mesto okupljanja irskih umetnika, intelektualaca, radikalnih pa i ekscentričnih u izrazu, u odnosu na tadašnju konzervativnu sredinu.

U Beograd dolazi i Teo Dorgan, koga nazivaju „najvećim živim pesnikom Irske“. On će čitati svoju poeziju i razgovarati sa publikom u udruženju „Krokodil“.

BIF će predstaviti i izložbu fotografa Džozefa Filipa Bevilarda „Irish Travelers“, koja publici prikazuje život irskih nomada, etničke manjine poznate pod imenom irski putnici. Program festivala prate zabave u irskim pabovima, zajedničko gledanje ragbi utakmica i tradicionalna proslava Svetog Patrika.

Foto: Aleksandra Ignjatović/Promo

Celokupan program i lokacije objavljene su na zvaničnom sajtu festivala.

Bonus video: Tradicionalni irski zvuk u novom ruhu – Aca Seltik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar