Pol Šreder, Mads Mikelsen i Džesi Ajzenberg
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI/ADAM S DAVIS

Glumci Mads Mikelsen i Džesi Ajzenberg, i slavni reditelj i scenarista Pol Šreder pokloniće se publici, a naš Milan Marić je član žirija koji će ocenjivati osam filmova u takmičarskom programu

Najveći regionalni filmski događaj, Sarajevo film festival, 28. po redu, biće otvoren večeras svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju će voditi glumica Helena Vuković, i projekcijom filma koji je trijumfovao u Kanu „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda. Osim što će Ostlundov film otvoriti 28. izdanje SFF-a, na ceremoniji uoči projekcije, švedski reditelj će dobiti nagradu Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Već drugog festivalskog dana, u subotu, Počasnim Srcem Sarajeva biće ovenčan i kultni američki reditelj i scenarista Pol Šreder. Istoga dana održaće masterklas radionicu, a u Ljetnom kinu Coca-Cola biće održana specijalna projekcija poslednjeg naslova iz bogatog opusa sineaste „Kockar“ s Oskarom Ajzakom u glavnoj ulozi. Podsetimo, prošlogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva bio je nemački reditelj Vim Venders.

Foto: Promo/ Sarajevo Film Festival

Ljubimac žena širom planete, sjajni danski glumac Mads Mikelsen, takođe je velika zvezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a u nedelju 14. avgusta će biti prikazan film „Lov“, u kojem Mikelsen igra glavnu ulogu. I Mikelsenu će pre projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. SFF-u 2020. godine, na kojem zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa nije mogao da prisustvuje.

Džesiju Ajzenbergu biće uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva trećeg festivalskog dana, 15. avgusta i to uoči projekcije filma „Nakon što spasiš svet“. U pitanju je rediteljski prvenac popularnog glumca, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sandensu.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima festivala ukupno će se takmičiti 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 20 filmova će zabeležiti svetsku premijeru. Elma Tataragić, selektorka Takmičarskog programa – igrani film, u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svetsku, a četiri filma regionalnu premijeru. Među njima se nalaze filmovi: “Balada” Aide Begić, “Čovek od dela” Paula Negoeskua, “Jahači” Dominka Menceja, “Šest nedelja” Noémi Veronika Szakonyi, “Klondike”, Marine Er Gorbah, “Korset” Marie Krojcer, “Serviam- ja ću služiti” Rut Meder i “Sigurno mesto” Jurija Loretića.

Pored našeg glumca Milana Marića, članovi žirija Takmičarskog programa za igrani film su i reditelj i scenarista Sebastian Majze (predsednik žirija), rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Lucile Hadžihalilović, scenaristkinja i rediteljka Antoneta Alamat Kusijanović, i producent Katriel Šori.

Film „Praznik rada“ bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice biće premijerno prikazan 19. avgusta na zatvaranju Sarajevo film festivala. Reč je o srpskoj manjinskoj koprodukciji, čiji su srpski koproducenti beogradske kuće “Backroom Production” i “Baš Čelik” i čiji je nastanak podržao i Filmski centar Srbije, a glume između ostalih Emir Hadžihafiznegović, Labina Mitevska, Ermin Bravo, i naši Branka Katić i Boris Isaković.

Foto: Promo/KomunikArt/Adriana Matla Montoya

Film Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović” biće prikazan u okviru programa U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine, i gde će između ostalog biti prikazan i poslednji film rumunskog reditelja Kristijana Munđiua “Magnetna rezonanca” koji je pobedio na ovogodišnjem Palićkom festivalu.

Summer Screen program donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi. Jedan od filmova na toj listi je i “Nothing Compares” Ketrin Ferguson, o životu i karijeri kontroverzne pevačice Šinejd O Konor.

Šinejd O’Konor Foto:EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Kinoskop je program za međunarodne filmove koji imaju „odvažne vizije“, pogotovo one filmove koje prave debitanti iz celog sveta. Među njima je i američko-hrvatska koprodukcija “Alef” naše rediteljke Ive Radivojević iz Bruklina, sa Žarkom Lauševićem.

Dve serije nastale u produkciji United Media – „Kljun“ i „Vreme zla“ u trci su za nagradu Srce Sarajeva. Strukovni žiri sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regiona, ove godine je u konkurenciju za nagrade uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Vreme zla, serija
Isidora Simijonović Foto: Promo/Aleksandar Letić

Od ove godine novi direktor SFF-a je Jovan Marjanović, koji je zamenio osnivača i dugogodišnjeg čelnika Mirsada Purivatru.

Bonus video- Marjanović: Priča o Sarajevo film festivalu postaje legendarna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar