Čitajuća proba drame "Ruska smrt" u Ateljeu 212, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U Ateljeu 212 danas je održana prva čitajuća proba drame "Ruska smrt“ savremene ruske spisateljice Irine Vaskovske, u režiji Andree Ade Lazić, čija je premijera planirana za septembar.

Komad, čija je praizvedba bila u Koljada teatru u Jekaterinburgu 2014. godine, prema rečima rediteljke, bavi se dvema sestrama, u tumačenju Milice Mihajlović i Isidore Minić, koje se nalaze zaglavljene u malom mestu u Rusiji, ali i u sopstvenim životima.

„Bavimo se problemom da li je veća muka biti zaglavljen ili biti mrtav, da li je “ruska smrt“ zaista smrt ili smo mrtvi kada smo zaglavljeni u životu koji nam ne odgovara“, objasnila je Andrea Ada Lazić za Tanjug.

Dinamiku života i odnosa između dve sestre ruši Aleksej, koga igra Nebojša Ilić, a Lazić je naglasila da glavna ideja komada leži u pitanju šta uraditi sa slobodom kada je dobijemo.

Anrea Ada Lazić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Slodoba je moja omiljena tema. Moj najdraži filozof Šopenhauer kaže da je sloboda nešto što ljudi najviše žele, a opet nešto s čim apsolutno ne znaju šta će kada je dobiju. Pitanje ovog komada je da li bi te sestre znale šta bi sa slobodom da je dobiju i da li su one u stvari slobodne, a ne žele da to iskoriste“, istakla je Lazić i dodala da je potrebna ogromna hrabrost za iskorak iz zone komfora.

Pročitajte još:

„Udobnije je i lakše ostati u hermetičkim uslovima. Prvih par dana izolacije svi smo se borili što pre da izađemo napolje, a onda čovek potone u svoju svakodnevicu koja postane neverovatno udobna. Kad nas ograniče, lako se pomirimo sa tim, jer se osećamo sigurno. To je jako opasno i potrebna je velika snaga i hrabrost da se čovek prvo vrati u normalu, a još veća da se izmesti dalje u nešto drugo“, rekla je rediteljka Tanjugu.

U staroj propaloj vikendici na periferiji grada dve sestre žive zarobljene između prošlosti, satkane od razočarenja, i maglovite budućnosti, kojoj jedva da se nadaju. S obe strane razrušenih vrata njihove kuće vreba zastrašujuća svakodnevica. U njihovoj kući se, spletom okolnosti, budi Aleksej i pojavljuje se plamičak nade da će zaustavljeni životi krenuti napred.

Milica Mihajlović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Svi smo do skoro bili bukvalno zatvoreni i osećaj je bio zastrašujuć. U ovom komadu se govori o toj teskobi na jedan suptilniji i univerzalniji način. Sestre se bore i nadaju. Okrivljuju životne prilike, međutim mnogo toga potiče od njih samih. Njihove ličnosti utiču na to zašto ne uspevaju da udahnu punim plućima“, rekla je glumica Milica Mihajlović.

Pročitajte još:

Njena koleginica Isidora Minić je naglasila da čovek mora da teži slobodi u bilo kom smislu te reči.

„Na tome svako mora da radi, da prvo upozna sebe, da zna šta želi, šta ga sputava, šta je njegova teskoba i kako onda da se samim tim oslobodi i nađe put ka boljem. Čovek treba da teži slobodi kako bi osetio neko olakšanje, makar minimalno“, rekla je ona.

Isidora Minić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Komad „Ruska smrt“ preveo je Novica Antić, scenografkinja je Marija Jevtić, kostimografkinja Jelena Stokuća, a izbor muzike potpisuju Andrea Ada Lazić i Dragan Stevanović-Bagzi.

Predstava se priprema u koprodukciji sa Teatrom Vuk.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare