Čarli Kaufman Foto:EPA/STR

Dobitnik Počasnog Srca 29. Sarajevo film festivala je američki scenarista, reditelj i producent, dobitnik Oskara Čarli Kaufman, a priznanje će mu biti dodeljeno za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saoštili su danas iz ogranizacije.

U sklopu festivalskog programa Open Air biće upriličena projekcija Oskarom nagrađenog filma „Adaptacija“ Spikea Jonzea, za koji Kaufman potpisuje scenario, a u kojem su uloge ostvarili Nikolas Kejdž, Meril Strip, Kris Kuper, Tilda Svinton…

– Radujemo se što ćemo ponovo, nakon 15 godina, na Sarajevo film festivalu ugostiti jednog od najznačajnijih svetskih scenarista i reditelja i odati mu priznanje za njegov rad i posvećenost filmskoj umetnosti. Čarli Kaufman je po svemu poseban filmaš čiji nas filmovi sa puno humora podstiču na ozbiljno razmišljanje o ljudskom postojanju – izjavio je direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanović.

Sarajevo film festival Kaufmana je ugostio u svom 14. izdanju kada je festivalskoj publici 2008. godine predstavio njegov rediteljski debi „Synecdoche, New York“.

Scenaristička karijera Čarlija Kaufmana započela je na kultnom klasičnom sitkomu „Get a life“ iz ranih 1990-ih, a najveći deo 1990-ih proveo je radeći komedije i skečeve na televiziji pre nego što je prešao u filmsku industriju. Za svoj revolucionarni scenario iz 1999. godine „Biti Džon Malkovič“, nominovan je za nagradu Američkog udruženja pisaca, Oskara i Zlatni globus te osvojio nagradu Independent Spirit za najbolji prvi filmski scenario.

Kaufmanov scenario iz 2001. godine, „Human nature“, predstavlja početak zajedničkog rada sa nadrealističkim rediteljem Mišelom Gondrijem. Kaufman je 2002. godine napisao scenarije za dve visoko cenjene filmske adaptacije: „Confessions of a dangerous mind“, zasnovan na istoimenoj neautorizovanoj autobiografiji Čaka Barisa, i za meta-komediju „Adaptacija“, koja govori o Kaufmanovim vlastitim borbama sa scenarijem za filmsku adaptaciju hvaljenog romana „The Orchid Thief“ Susan Orlean. „Adaptacija“ je Kaufmanu donela drugu nagradu Američkog udruženja pisaca i drugog Oskara.

Čarli Kaufman Foto:Kubeš Slavomír / ČTK / Profimedia

Drugi put sarađuje sa Mišelom Gondrijem na filmu „Eternal sunshine of the spotless mind“ iz 2004. godine, za koji je Kaufman ponovo dobio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oskara za najbolji originalni scenario. Godine 2008. dobio je drugu nagradu „Independent Spirit“, ovaj put za režiju postmoderne psihološke drame „Synecdoche, New York“.

Osvojio je priznanje i za režiju stop-motion animiranog filma za odrasle „Anomalisa“, koji je nominovan za najbolji animirani film za nagrade Oskar, Zlatni globus i Annie. Njegov najnoviji dugometražni igrani film je nadrealistični triler iz 2020. godine „I’m thinking of ending things“, zasnovan na romanu Iaina Reida. Godine 2020. objavio je i svoj prvi roman „Antkind“.

– Čarli Kaufman je istinski vizionar, a njegovo filmsko nasleđe je neosporno s obzirom na to da je film „Biti John Malkovich“ uvršten na 74. mesto WGA-ove liste 101 najbolji scenario svih vremena, a filmovi „Adaptacija“ i „Eternal sunshine of the spotless mind“ nalaze se na WGA-ovoj listi 101 najbolji scenario 21. veka – podsećaju iz organizacije festivala.

Sarajevo film festival biće održan od 11. do 18. avgusta.

Bonus video: Mads Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar