Foto: Printscreen/YouTube/GP Semberija

Povodom protesta koji se odvijaju u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije dramaturg Svetislav Jovanov, selektor Sterijinog pozorja, autorski tekst "Ustani, (ne) odustani - Deset apela osvešćenoj omladini“.

Piše: Svetislav Jovanov

1. Najvažnije je da ste shvatili da ste nezadovoljni stvarnošću, šta je uzrok tog nezadovoljstva i konačno, da želite tu stvarnost da menjate.

2. To što ste izašli na ulicu da mirno iskažete svoje nezadovoljstvo je samo prvi korak – ali nemojte ponavljati taj korak, od ponavljanja nema koristi, mora se ići dalje.

3. Nemojte da vam sledeći korak bude nasilje – svi su u tome bolji i veštiji od vas: javna i skrivena policija, navijački huligani, plaćenici.

4. Pošto vas svi iz različitih razloga pitaju zašto ste nezadovoljni – probajte da iznesete svoje zahteve, barem jedan zajednički biće dovoljan.

5. Da bi se taj zahtev čuo, neophodno je da ga neko (ili nekolicina) javno iznese: ne trebaju vam lideri, ali vam je nužan glasnogovornik.

6. Baš zato što želite da sačuvate iskrenost bunta, morate se distancirati od nasilnika – redarima, dežurnima, ili svi zajedno (očigledno povik „Sedi dole!“ nije dovoljan).

7. Ako nijedan od tih načina nije dovoljan – povucite se sa ulice, jer ona nije jedini način borbe.

8. Ne zaboravite da ne pobeđuje onaj koji prevagne na prvom bojištu – već onaj koji bira sledeće bojište.

9. Ne gubite nadu ako vas sada nije mnogo – da biste pobedili, treba da probudite i očeve i dedove (a mnogi od njih bi se time iskupili za nemalu krivicu koju za ovo stanje i sami snose).

10. Ako su vas izneverili i vlast i opozicija, nemojte da izneverite sami sebe – samo se taj poraz računa.

USTANI, (NE) ODUSTANI.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare