kolumna Maje Uzelac
Maja Uzelac, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Znaš za gugl već podugo, i od kad znaš za gugl ti misliš da gugl radi na određeni način, a taj način je: kad ukucaš bilo koji termin u gugl, izađe najpopularniji, najuobičajeniji, najčešće spominjani rezultat na svetu.

Gugl ne radi na taj način.

Više.

Radi na ovaj: Kad ukucaš bilo koji termin u gugl, izađe najpopularniji, najuobičajeniji, najčešće spominjani rezultat KOD TEBE I TVOJE EKIPE. Pod ekipom mislim na tvoju porodicu, prijatelje, kolege, pratioce, kako kad i kako šta.

Ono što je ovde bitno – gugl izbacuje rezultat koji je – iz onoga što pišeš i onoga što PRIČAŠ, iz celog tvog konteksta – PROCENIO da je za tebe najrelevantniji. Da će tebi najviše da legne. Da ti pomogne. Da te obraduje. Da te uradi. Da te zadrži na jbnoj mreži – to u svakom slučaju.

A kad gugluje Pera, tako sve isto i njemu.

Jedino što su tad to skroz dva različita (skupa) rezultata. Različiti odgovori na isto pitanje.

A kad gugluje Žika iz Moštanice, još nekako različitiji.

A kad gugluje John iz Arizone i Kim iz Šangaja, tad jbg JOŠ različitiji. Nekad i suprotni.
A šta to znači?

To znači da ti i Pera i Žika i John i Kim živite svako u svom jbnom svetu.
(…ovde dodati emotikone prema želji…)

I da je firma koja se ovih dana bavi izradom tzv. personalizovanih videa u pravu kad kaže da je taj budućnost. Šta je to personalizovani video? To je onaj u kom si ti glavni junak. Ili Pera. Žika. John ili Kim.

Svako je junak svog ličnog filma, i to je skroz okej filosofski gledano, ALI – kad svako živi u SVOM svetu i zapravo TRIPUJE da je najvažniji NA svetu – jer je zapravo u tom i takvom svetu i jedini – tad optimistička procena kaže da je poslednji čas da se prepadnemo.

 

Što je upravo i procena autora filma Social Dilemma, koji su u svom uratku okupili ljude koji su kreirali gugl jutjub fejsbuk tviter instagram a zatim iz njih pobegli e da bi potom zabranili svojoj deci da postoje na društvenim mrežama.

Mislite o tome.

U glavi.

 

Onog časa kad izgovorite naglas ili ukucate u pretraživač, univerzum se naginje na vašu stranu. Menja prema vašim željama i prethodnim uverenjima. Umesto da vas natera da to sranje bar pet puta preispitate.

Ma daaa, svet u kome živis ti šapuće: Ti si car. Zvezda. Vidi, svako bitan misli kao ti. Ne moraš dvaput da kažeš, i već te univerzum tapše po ramenu, a gugl se slaže s tobom.

Jer jbg

Bio ti genije ili imbecil, tvoje vreme na mreži jednako vredi.
A vredi.

 

Osim ako si influenser.

Tad vredi više.

Pa se matrix naročito potrudi da si zadovoljan svojom verzijom sveta kroz koji vitka nasmejana lika kročiš svaki dan.

Na putu ka još više pratilaca.

Kojima ćeš brzo&lako dalje zavaljati sopstveni ukus i uverenja.

 

(A šta je pravo stanje stvari? Takozvana stvarnost?

Lagano postaje teže znati nego u vreme pre interneta.)

PROSTO. Dugo sam pisala o kompleksnim stvarima raznih vrsta, za manje-više svaku novinu u zemlji – o suptilnosti i sofistikaciji kulture i medija, društva, mode, interneta, bože me sačuvaj – čak i politike; shvatam, međutim, da grupno nismo savladali osnove funkcionisanja, samu bazu jbnog postojanja, koja treba da omogući dalje bavljenje bilo čim ozbiljnijim.

I evo, najzad, imam iskustva, nemam frku, nije mi stalo do reputacije, a nemam ni nešto mnogo vremena. Prvi put u životu, pisaću kratko o najprostijim stvarima najprostijim rečnikom. Svima nam najviše znači, a više nemam živaca da preskačem.
Uozbiljimo se. Budimo najbolji mi. Ne budimo pičke.
Neko s rokom trajanja ne može to sebi da dozvoli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare