Kylie Minogue Foto:Kylie Minogue / Darenote / Ferrari / Profimedia

Najnoviji album Kylie Minogue upravo je ono što očekujemo od nje: hiper-pozitivna dance-pop kolekcija. Svetska popularnost zagarantovana. Već 40 godina.

Dragan Ambrozić, Foto: Goran Srdanov

Šesnaesti po redu album Kylie Minogue„Tension“ (BMG) svojim naslovom kao da konstatuje kako svi živimo u doba visoke tenzije, ali potom nudi pregršt načina da se ta napetost rastoči i momentalno pretvori u praznik čula. Kad smo recenzirajući njeno prethodno izdanje „Disco“ (2020), na ovom istom mestu napisali da je najpoznatija australijska pop zvezda na vrhuncu svetske slave, bili smo potpuno u pravu.

Kylie Minogue Tension Foto:Tanjug/Darenote/BMG via AP

„Tension“ je najbolji dokaz, jer je u pitanju savršen mainstream proizvod – pre svega zbog prisustva dva planetarna hita, od kojih se „Padam Padam“ zahvaljujući TikToku i mladoj publici preko leta pretvorio u poseban kulturni fenomen dekadentnog šarma, dok je supermoderna naslovna numera dokazala kako ova autorka može da se takmiči sa svim najnovijim zvezdama u vamp pristupu, i još stigne da bude duhovitija od njih. Kylie Minogue je danas otelotvorenje bezbrižnosti pop muzike, i večni simbol njene neugasle svetlucave veličine, obasjavajući mrak kojim smo okruženi.

Istina je sledeća: negde pre dvadesetak godina, odmah posle onog singla kojim je pokorila svet „Can’t Get You Out of My Head“, Kylie Minogue se odvojila od svoje karijere i postala Pojava što nadilazi pesme, albume, spotove, koncerte i fotografije. Više nije važno koje artefakte ostavlja za sobom. Ona je naprosto Kylie uvek i zauvek, dovoljno je da se pojavi. Činjenica da je iskoristila svoje vreme proaktivno, i svejedno snimala dobre ploče – samo je bonus za nas, smrtnike.

Kylie Minogue Foto:Kylie Minogue / Darenote / Ferrari / Profimedia

„Tension“ je jedan od njenih najboljih i najujednačenijih albuma, te već sad zauzima specijalno mesto u karijeri koju su uglavnom izgradili singlovi. On nema svoju vidljivu muzičku temu, za razliku od country ploče „Golden“ (2018) i neo-diska zabeleženog na „Disco“. Ipak, možda postoji skrivena životna tema koja ga čini posebnim – činjenica da se februara 2022. Kylie vratila kući, odnosno ponovo preselila u rodni Melburn, posle trideset godina života u Londonu. Zato ovaj album nekako zvuči opušteno, prirodno, organski, živo, toplo… toliko drugačije od smrznutih mikro-talasnih digitalnih tonova koje nam isporučuju skoro sve ostale zvezde današnjice. Ovo je prava Kylie, onakva kakvu je zamišljamo, spremna da živi svoje i naše fantazije.

Kad malo bolje pogledate spotove, biće vam jasno da je tajna lepota Kylie Minogue u nesavršenosti – njene oči nisu jednako velike, niti joj je lice sasvim simetrično, malo je i ostarila (godine: 55), i sve se to začudo odlično vidi na novim snimcima. Ali ona svejedno odaje utisak da se predaje uživanju u životu svakim delom svog relativno malog tela (visina: 1m 52 cm), sa nepresušnim euforičnim entuzijazmom koji oduševljava. Zapravo: sve više oduševljava, što je starija. To je savršena pop iluzija kreirana od imperfekcije – ona poziva sve i svakoga da se raduju životu punom snagom. Ima nečeg izuzetno humanog u tome.

Priča o albumu „Tension“, priča je o dve pesme: „Padam Padam“ i „Tension“. Obe su zavodljive, emotivne, ali i direktne u svojim seksualnim aluzijama. Danas tako nešto više nije problem kad su u pitanju dame. To je nova norma u gradu. Kylie interpretira erotičnost sa naivnom lakoćom i nonšalancijom svojstvenom pionirkama ženske direktnosti iz XX veka, što ona i jeste. „Padam Padam“ se vozi na paradoksalnom ritmu koji podražava preskakanje srca, kad proradi ona hemija pri susretu sa nekim ko nas privlači. „Tension“ je satkan od afro-futurističke R&B produkcije i latino ukrasa, što je audio ekvivalent pozivanju da se bude „nestašan“, kao što i sami stihovi kažu (citat: „Touch me right there“ x 38).

Prva pesma je otpevana punim srcem, što ne ostavlja mesta sumnji da se događa nešto krajnje specijalno, a druga je – u potpunom kontrastu – ispričana robotskim glasom, čija hladnoća deluje übersexy. Ono što ih povezuje, jeste činjenica da se u obe Kylie obraća nekom ko fantazira o njoj, sa božanskim razumevanjem za utisak koji ostavlja oko sebe, svesna svoje uloge objekta obožavanja. U tome je njena veličanstvenost – ona stvarno živi činjenicu da je pop ideal. I svi to volimo. To je total image dizajn. Ostatak ploče uspešno odgovara na zadatak o portetisanju Kylie uvek u potrazi za ljubavlju i svemu što ona nosi sa sobom, u elektro-pop, euro-dance, house, funk ili power-baladerskom štimungu.

Lako je reći da je reč o još jednom sezonskom pop produktu, koji će brzo biti zaboravljen, ali u slučaju Kylie Minogue tako se pričalo za svaki njen album, pa je ona još uvek tu, kao globalna kulturna ikona. „Tension“ je najbolji dokaz snage njene ličnosti i neprolazne unutrašnje snage, skrivene u neviđenoj sposobnosti promene. Mada naizgled uvek zvuči isto, ona se zapravo neprestano menjala, stalno nas intrigirajući i zabavljajući na drugi način, uvek dobro raspoložena. Evo, već 40 godina.

Pokušajte da hodate žicom iznad ambisa, svesni da pogrešan korak donosi sigurnu propast – i tako četiri decenije. E, to je pravi opis jedne velike pop karijere.

Bonus video: Dečji hor na Exitu izveo EKV pesmu „Zemlja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar