Jessie Ware Foto: EPA/TOMASZ GZELL

Najnovi album Jessie Ware utvrđuje njen status disko pop zvezde.

Dragan Ambrozić, Foto: Goran Srdanov

Jessie Ware je očigledno konačno pronašla svoju umetničku ličnost kroz novo čitanje disko muzike. Njen hit album „What’s Your Pleasure?“ (2020), otvorio je sledeće poglavlje u karijeri, u kome se pojavila kao jedna od liderki povratka disko muzici u digitalnim vremenima, zajedno sa imenima kao što su Dua Lipa, Kylie Minogue, Lady Gaga i Róisín Murphy – sve one su u posledne dve godine snimile odlične ploče inspirisane ovim zvukom. „That! Feels Good!“ (PMR / EMI) produbljuje ovu formulu i nudi nam još deset pesama koje slave život, viđen kroz strasne ritmove plesne muzike.

Jessie Ware Foto: Promo

Da se razumemo, ovo nije nikakav housey popić kog smesta zaboravite nakon poslednjeg tona – ovo je pravoverni disko u kome Jessie sjajno soulizirano peva, dok posvećeni osmočlani bend Kokoroko besprekorno „kuva“ iza nje – pravljen istovremeno za vladanje top listama, razvaljivanje od striminga i beskonačno puštanje u klubovima.

U pitanju je top engleski projekat već i po tome što su ga zvučno uobičila dva tamošnja velika savremena producenta: James Ford (poznat po radu sa Arctic Monkeys, Florence and the Machine, Depeche Mode, Gorillaz, već pomenutom Kylie Minogue i Pet Shop Boys), te Stuart Pierce (Madonna, Dua Lipa, The Killers, New Order). I to rečito pokazuje visok poslovni status koga je u međuvremenu Ware zadobila, kao što neprekidan ugled kod publike potvrđuje postignuto treće mesto na ostrvskoj listi najprodavanijih albuma na kome nalazimo „That! Feels Good!“.

Jessie Ware je sa „That! Feels Good!“ napravila čistu žanrovsku ploču. U svom pop formatu, sve ove pesme će biti rado puštane na radiju, dok će u produženim remiksima vladati plesnim podijumima. Organsko razumevanje dance muzike pokazuje se u savršeno balansiranom zvuku, u kome bas skoro ne primećujete, mada vas on neprekidno drma odozdo, dok stalno uskaču ukrasi na klaviru, funky ritmovi, R&B prateći vokali… Sve su to elementi od kojih je sastavljena struktura ovih numera što se oslanjaju na nasleđe disko muzike, ali ne na retro način, nego kao da je neko ponovo proživeo disko kao iskustvo. To je glavni sadržaj kog Jessie ima da ponudi publici – senzualni eskapizam diskoteke kao novi doživljaj u 2023.

„That! Feels Good!“ otvaraju upravo te reči, koje izgovaraju Kylie Minogue, Róisín Murphy, Gemma Arterton, Benny Blanco i druge poznate ličnosti, kao i Lennie, Jessiena majka – snimljene u nekim privatnim situacijama (Roisin je, recimo, svoj vokalni doprinos snimila u toaletu aerodroma u Finskoj!). Prve tri numere su i najbolje na albumu, sa svojim postepenim dostizanjem ekstaze, koja lagano obuzima i nosi ko zna gde. Proklamujući načelo: „Samo zapamti, zadovoljstvo je tvoje pravo“, uz neodoljiv groove u naslovnoj numeri, i nastavljajući optimističkom himnom „Free Yourself“ i očaravajućom „Pearls“ što je najbliža čistom hitu, Jessie nas uspešno uzdiže u oblast neslućenih putenih zadovoljstava. Svako ima trenutke kad mu je baš ovo potrebno.

Što je najbolje od svega, i sama Jessie zvuči kao da se dobro provodi sve vreme, što je ključ za razumevanje ovog albuma: „Begin Again“ govori o novom životnom početku, koji se očigledno i njoj dešava, „Beautiful People“ je još jedna himna zajedništva sa publikom i svim dobronamernim ljudima na svetu, dok je „Freak Me Now“ zahtev za uzbudljivim iznenađenjem, koje dolazi sa nepravilnim ritmovima „Shake the Bottle“. Sve vreme ne možemo da se otmemo utisku kako se naša pevačica zapravo najbolje zabavlja, što je krajnje simpatično. Predah u baladama „Hello Love“ i „Lightning“, služi samo da se umijemo i onda se dobra vibracija nastavlja dalje. Za sam kraj, „These Lips“ nas vodi u romantičnu fantaziju susreta pod svetlima disko kluba, ostavljajući celu priču otvorenom kroz zavodljive čulne nagoveštaje, kao da obećava još jedan susret, žudeći da muzika ne prestane.

Nova ploča Jessie Ware dobro je napravljena, otpevana i odsvirana, sa humanističkom porukom posle koje se isto tako osećate – dobro. Kao kad nas naša sopstvena osećanja iznenade, tako i pesme na „That! Feels Good!“ imaju kvalitet stvarnog unutrašnjeg dešavanja, koje polako narasta. Nije toliko u pitanju da li ove pesme imaju seksi ritmove, upamtljive refrene ili zarazne melodije (a imaju), nego koliko su jake i direktne emocije koje stvaraju. Put uvek pokazuje jedinstveno topli glas Wareove, čije boje i prelivi umeju da zavrte mozak i uskovitlaju čuvene leptiriće u stomaku. Donna Summer odnekud sve ovo gleda i sluša, rečito tapkajući nogom u ritmu.

Teško je odoleti naivnom šarmu disko muzike kad je ovako prirodna, kao što je u verziji Jessie Ware.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar